Aj WejWej je z očetom, ki je bil preganjani pesnik, pet let preživel v delovnem taborišču. 'Ampak take zgodbice ima danes vsak. Imam tudi novejše težave,' pravi. Foto:
Aj WejWej je z očetom, ki je bil preganjani pesnik, pet let preživel v delovnem taborišču. 'Ampak take zgodbice ima danes vsak. Imam tudi novejše težave,' pravi. Foto:
Ptičje gnezdo
Olimpijski stadion bo Kitajsko stal 3 in pol milijarde juanov (325 milijonov evrov); za 330 metrov dolgo in 220 metrov široko stavbo so porabili 36 kilometrov jeklenih drogov. Foto: Herzog & de Meuron

Vsi 'za en drek' svetovni režiserji so vpleteni. Nagnusno je.

Aj WejWej o načrtih za odprtje olimpijskih iger.

V intervjuju za britanski časnik Guardian je kitajski umetnik Aj WejWej napadel "gnusne" politične razmere v enopartijski državi in povedal, da se uradnega odprtja olimpijskih iger naslednje leto ne namerava udeležiti. Avantgardni umetnik iz Pekinga, ki je Kitajsko sicer letos zastopal tudi na documenti v Kasslu, je v domovini vsaj tako priljubljen (ali pa vsaj razvpit) kot kakšna filmska zvezda večjega kalibra.

Aj WejWej, ki si je jekleno mrežno konstrukcijo (prijel se je je vzdevek Ptičje gnezdo) zamislil v sodelovanju s švicarskim birojem Herzog & de Meuron, pravi, da bi raje potonil v pozabo, kot da bi svet v njem videl ambasadorja kitajske politike. Med drugim je tudi za koreografe otvoritvene slovesnosti (med njimi sta tudi režiserja Steven Spielberg in Žang Yimou) rekel, da niso zvesti svoji umetnosti. "Vsi 'za en drek' svetovni režiserji so vpleteni. Nagnusno je," pravi WeiWei. "Ne maram nikogar, ki tako brez sramu zlorablja svoj poklic, ki nima nobenih moralnih zavor."

V službi Švicarjev
WejWejeva družina je bila na Kitajskem od nekdaj tarča političnega pregona (umetnikov oče, veliki modernistični pesnik Aj Čin, je bil prisiljen v izgnanstvo). Zakaj je Aj WejWej torej sploh pristal na sodelovanje - kitajska zunanja politika se vendarle ni rodila včeraj? Sam pravi, da preteklosti ne obžaluje. "Ni me najela država - to se ne bi nikoli zgodilo - ampak švicarski arhitekturni biro. Delo mi je bilo v neizmeren užitek, vse drugo pa je farsa."

Nasmešek, ki skriva greznico
Kitajski pomp okoli olimpijskih iger je umetnik opisal kot "umeten nasmešek", za katerim se skriva cela plejada težav: "politična struktura, kršenje človekovih pravic, korupcija, onesnaževanje okolja, šolstvo, ... vse, kar hočete. Ampak Kitajska se na to požvižga in raje organizira ogromen ognjemet in najame slavne režiserje".

Spielberg grozi
No, WejWejeva obsodba Stevena Spielberga je bila morda preostra: režiser je pred kratkim zagrozil, da se bo mestu umetniškega direktorja olimpijskih iger 2008 odpovedal, ker je zelo nezadovoljen zaradi nesodelovanja Kitajske v mirovnih operacijah v Sudanu.

Slovesnost ob odprtju in sklepno slovesnost OI-ja bo na stadionu Ptičje gnezdo videlo po 91 tisoč obiskovalcev, ki bodo za to čast odšteli po 5 tisoč juanov (480 evrov).

Ana Jurc

Vsi 'za en drek' svetovni režiserji so vpleteni. Nagnusno je.

Aj WejWej o načrtih za odprtje olimpijskih iger.