Michael Douglas se je septembra kljub bolezni vestno udeleževal premier težko pričakovanega nadaljevanja Wall Streeta. Foto: EPA
Michael Douglas se je septembra kljub bolezni vestno udeleževal premier težko pričakovanega nadaljevanja Wall Streeta. Foto: EPA
Solitary Man
V filmu Solitary Man je Douglas prvič po več kot dvajsetih letih in Vojni zakoncev Rose zopet nastopil ob boku Dannyja de Vita.
Wall Street 2
Enako kot pri prvem delu (1987) je tudi dogajanje Wall Street 2 postavljeno v čas dve leti pred dejansko premiero. Prvi prizor, ki ga je Douglas posnel, je bil tisti, v katerem Gekko pride iz zapora.

Dva meseca po tem, ko je uspešno prestal operacijo raka na grlu, se Michael Douglas počasi vrača v igro s promocijo dveh filmov, ki se potegujeta za pozornost raznih nominacije izbirajočih žirij z Akademijo, ki bo 27. februarja delila oskarje, na čelu.

Manj znani od obeh, Solitary Man, je nizkoproračunska komična drama v režiji Davida Leviena in Briana Koppelmana, ki je od majske premiere v domačih kinematografih prislužila le skromnih 4,4 milijona dolarjev, poroča New York Times. Douglas v njej igra Bena Kalmena, ekstravagantnega upokojenega mogotca iz branže prodaje avtomobilov, ki se mora po upokojitvi spoprijeti z razsulom v svojem življenju in morebiti končno odrasti.

Za drugega smo slišali vsi (zakonito videli pa ga bomo lahko pri nas šele od 4. novembra naprej): nadaljevanje kultnega filma iz osemdesetih, Wall Street, za studio 20th Century Fox pravzaprav ni bil čisti zadetek na loteriji: film je doma prislužil solidnih, a ne pretirano impesivnih 48 milijonov dolarjev. V Wall Street: Denar nikoli ne spi se Douglas seveda vrača kot brezčutni Gordon Gekko, moralno bankrotirani finančni genij - vloga, ki mu je (za prvi del) leta 1988 že prinesla oskarja.

Kje je meja med promocijo in eksploatacijo?
Studia Fox in Anchor Bay, ki imata v ognju vsak svoje "Douglasovo" železo, morata zdaj ugotoviti, kako promovirati vsak svoj projekt, ne da bi si stopala na prste, in kako igralčevo ime priporočiti žirijam, ne da bi bilo pri tem videti, kot da izrabljata zvezdnikovo resno bolezen.

Obsevanja je šele dobro končal
Za samega Douglasa, ki ima pri 66 letih za seboj že skoraj štirideset vlog, bodo prihodnji meseci v znamenju napornega razporejanja časa med intervjuje in druge promocijske zahteve studiev, ki sta nanj stavila. Igralec je po osmih tednih kemoterapije zadnje, najnapornejše obsevanje prestal šele pred dobrim tednom dni, zaradi česar bo verjetno moral počivati še vsaj do konca novembra. Njegov predstavnik za javnost je za New York Times potrdil, da okrevanje poteka dobro. Doslej je v premorih med obsevanji že dajal krajše intervjuje za objavo v prihodnjih tednih. Na televiziji je zadnjič v živo nastopil avgusta kot gost v šovu Davida Lettermana.

Prve napovedi: Bolj na slepo kot ne?
Prva glasna ugibanja o nominacijah za oskarje Douglasa sicer ne omenjajo prav pri vrhu seznama: favoriti so trenutno igralci, katerih vlog večina sveta pravzaprav še ni videla: James Franco (127 Hours), Colin Firth (The King’s Speech) in Javier Bardem (Biutiful), ki ga bomo pri nas lahko videli na festivalu Liffe, več kot mesec dni pred ameriško premiero.

Podrl ne bo nobenega rekorda
No, pri Foxu računajo na to, da je javnost Douglasu trenutno iz očitnih razlogov še posebej naklonjena, obenem pa se marsikomu zdi hvalevredno, da se je bil v tako markantni vlogi, kot je bila Gordon Gekko, pripravljen 22 let pozneje preizkusiti še enkrat. "Le peščica igralcev v zgodovini se je lotila reprize tako kultne vloge," opozarja Jeffrey Godsick, izvršni direktor za trženje pri Foxu. (Tudi statistika ni preveč kilava: doslej je za isti lik v različnih filmih nominacijo za oskarja dobilo že pet igralcev: Bing Crosby (oče Chuck O’Malley v Going My Way in The Bells of St. Mary’s), Paul Newman (kot Fast Eddie Felson v The Hustler in The Color of Money), Peter O’Toole (kralj Henrik II. v Becket in The Lion in Winter), Al Pacino (Michael Corleone v prvem in drugem delu Botra) in Cate Blanchett (kraljica Elizabeta I. v prvem in drugem delu Elizabete).

Shia na prvem tiru
Po prvotnem načrtu, da bi ga plasirali kot glavnega igralca v Denar nikoli ne spi, so pri Foxu sklenili, da bodo Douglasa raje priporočali za nagrade v kategoriji stranske vloge, medtem ko je za glavno vlogo njihov adut Shia LaBeouf, ki ima dejansko več časa pred kamero. Tako se tudi razreši morebitni "konflikt interesov" s filmom Solitary Man, kjer ima Douglas brez dvoma glavno vlogo.

Dober lakmusov test razpoloženja v Hollywoodu bo razglasitev nominacij za zlate globuse, ki je napovedana za 14. december. Douglas si, tako kot številni zvezdniki, nadvse prizadeva vzdrževati dobre odnose s kontingentom tujih novinarjev v Hollywoodu (Foreign Press Association), ki globuse podeljuje - septembra je na njihovem srečanju imel govor kljub naporni kemoterapiji, s katero se je takrat spopadal.