Uniformirani 'look' Beatlov na začetku šestdesetih. Foto:
Uniformirani 'look' Beatlov na začetku šestdesetih. Foto:
The Beatles
Beatli so svojo 'tlako' v Hamburgu opravili še preden so zares zasloveli.

Spomenik, katerega postavitev bo stala več kot 400.000 evrov, bo predstavljal Johna Lennona, Georgea Harrisona, Ringa Starra, Paula McCartneyja in Stuarta Sutcliffa. Zadnji je bil izvirni basist Beatlov in je z njimi sodeloval prvi dve leti njihove kariere. Leta 1962 je umrl zaradi možganske kapi, za katero pa niso ugotovili, kaj jo je povzročilo. Spomenik bodo postavili na enem izmed cestnih vogalov v bližini klubov v hamburškem predelu St. Pauli, kjer so Beatli nastopali.

Garanje sedem dni na teden
Trije postanki legendarnih Beatlov niso bili podobni gostovanjem zvezdniških skupin. Tedaj še skupina zelo 'nizkega profila' je v Hamburgu dobesedno garala. V klubih Indra in Kaiserkeller so morali prav vsak dan v tednu igrati šest ali celo sedem ur. Na njihovem repertoarju je bilo že tedaj nekaj skladb, s katerimi so kasneje uspeli, med njimi tudi znamenita pesem Love Me Do.

Kdo bo obstal v skupini?
Obdobje nastopov Beatlov v Hamburgu je bilo tudi obdobje oblikovanja dokončne zasedbe skupine. Najprej se je za izstop iz skupine odločil Stuart Sutcliffe, ki se je odločil za umetniško kariero in se je odločil za študij likovne umetnosti v Hamburgu. Obenem pa se je vedno bolj pričakovalo odhod Peta Besta, prvega bobnarja Beatlov. Best namreč nikakor ni bil po godu menedžerju skupine Brianu Epsteinu, saj ni hotel pristati na uniformirani look skupine. Vztrajno je zavračal privzetje znamenite pričeske s podaljšanim frufrujem. Kmalu je bilo odločeno, da bo Vbesta zamenjal Ringo Starr, ki je z Beatli že pred 'uradnim' vstopom v skupino občasno nastopal v Hamburgu.