Pet Shop Boys so se med zvezde prebili s skladbo West End Girls. Foto: EPA
Pet Shop Boys so se med zvezde prebili s skladbo West End Girls. Foto: EPA
Pet Shop Boys
Pet Shop Boys so vedno veliko pozornosti posvečali tudi vizualni plati svojega dela. To ni presenetljivo, saj ima Neil Tennant za seboj službovanje pri založbi stripov Marvel Comics, Chris Lowe pa je nekdanji študent arhitekture. Foto: EPA

Neil Tennant in Chris Lowe bosta tako nasledila skupini U2 in Eurythmics ter Davida Bowieja, Paula McCartneyja in Stinga, ki so to nagrado prejeli v prejšnjih letih. Ob napovedi podelitve nagrade, ki se bo zgodila 18. februarja, je predsednik odbora nagrade brit Ged Doherty skupino Pet Shop Boys imenoval za "eno najvplivnejših skupin sodobnega časa". Skupina je v zadnjih 25 letih prodala več kot 50 milijonov izvodov svojih albumov, štirje od njihovih singlov pa so zasedli tudi prvo mesto britanske lestvice.

Nekoliko pozni synthpop, ki pa je obstal
Prvi veliki hit skupine Pet Shop Boys je bila skladba West End Girls, ki je prvo mesto omenjene lestvice osvojila leta 1986. Pet Shop Boys so tako prvi večji uspeh dosegli v času, ko se je že začenjal upad značilnih britanskih synthpop skupin (Ultravox, The Human League, Frankie Goes to Hollywood, OMD ...), ali pa so začele v svoj repertoar intenzivneje vključevati kitarski zvok (najboljši primer za to so bili Depeche Mode). A nekoliko pozni uspeh je bil tudi začetek vrste uspešnih let, kajti Pet Shop Boys nikoli niso zares prišli iz mode. Prepoznavnost so v devetdesetih uspeli ohraniti tudi s posodobitvijo zvoka, ki se je približal klubski tehnokulturi, ki je z razmahom rava na začetku devetdesetih na Otoku cvetela.

Ne le glasba, tudi slika mora biti lepa
Bistvo uspeha Tennanta in Lowa je zapeljivost refrenov, njuna glasba pa je ravno prav romantična - pogosto jo opisujejo tudi kot elegantno, da ne odvrne tistih, ki prezirajo sluzavost v glasbi, in da obenem pritegne vse, ki ob glasbi radi tudi sanjarijo. Zdi se, da so Pet Shop Boys klasično kariero popglasbenikov pustili za seboj. Zadnja leta so se namreč lotevali predvsem posamičnih ambicioznejših projektov, kot je pisanje glasbe za Eisensteinov film Križarka Potemkin. To je tudi le še en projekt, s katerim so Pet Shop Boys pokazali, da v življenju isto izrazno moč kot glasbi pripisujejo tudi vizualnemu izrazu. Njihovi koncerti so bili vedno natančno stilizirani, videi pogosto izrazito umetniški. To ne preseneča, kajti ob ustanovitvi skupine leta 1981 je imel Neil Tennant za seboj že službo urednika pri izdajatelju stripov Marvel Comics, Lowe pa je bil študent arhitekture.