O novem albumu Coldplayev se že govori, da ima izvrstne možnosti, da postane najhitreje prodajani album leta. Foto: Reuters
O novem albumu Coldplayev se že govori, da ima izvrstne možnosti, da postane najhitreje prodajani album leta. Foto: Reuters
Coldplay, Viva La vida
Čeprav so si za naslovnico sposodili slavno Delacroixovo sliko, od albuma ne pričakujte revolucionarnega odklona od 'coldplayevskega' zvoka. Foto: MMC RTV SLO

Nenavadno naslovljeni album (Viva La Vida ali Death And All His Friends) je za Coldplay prvi po letu 2005, ko je bila njihova zgoščenka X&Y po prodaji uspešnejša od vseh ostalih 39 izvajalcev na lestvici UK Top 40 skupaj (ljudje po vsem svetu so pokupili več kot deset milijonov izvodov).

Tudi novi album je v predprodaji v spletni trgovini iTunes podiral rekorde, prvi singel Violet Hill pa je bil aprila na vrhu tako ameriške kot britanske lestvice. Tokrat so v enem samem dnevu Britanci pokupili 125 tisoč izvodov albuma in vse kaže, da bo zgoščenka že v nedeljo kljub "poznemu štartu" na prvem mestu najbolje prodajanih v zadnjem tednu.

Kažipot iz rdečih številk?
Založba EMI upa, da so morda vendarle našli vsaj kratkoročno "zdravilo" za že več let pešajočo prodajo nosilcev zvoka in vse bolj razpaslo krajo glasbe s spleta. (EMI je v škripcih že vse od lani, ko jih je prevzelo podjetje Terra Firma; zapustili so jih Radiohead, njihov varovanec Robbie Williams je zagrozil s stavko, prisiljeni pa so bili tudi odpustiti tisoč zaposlenih.)

Pod Viva La Vida se je podpisal sam Brian Eno, producent, čigar ime največkrat povezujemo s še enimi rockgiganti, U2. Zanimivo, a prav tako pod njegovim okriljem je nastal album Be here Now (Oasis, 1997), ki je, prav tako kot zdaj Viva la Vida, izšel sredi tedna, kar sicer v industriji ni običaj.

Nenavdahnjeni Chris
V petek je med intervjujem za radijsko vejo BBC-ja pevec skupine Chris Martin vstal in odkorakal iz studija, češ da se "ne počuti sproščenega" in da "ne mara govoriti o stvareh". Pri tem je treba povedati, da mu voditelj John Wilson ni postavljal nobenih izzivalnih ali nenaklonjenih vprašanj. Po krajšem oddihu, med katerim ga je "nadomeščal" Will Champion, je odgovoril le še na eno vpraašanje, pa še to z enozložnico.

Oglejte si videospot za prvi singel z novega albuma, Violet Hill.
A. J.