Bobnar Dave Weckl in basist Tom Kennedy. Foto: Tomasso Rosa
Bobnar Dave Weckl in basist Tom Kennedy. Foto: Tomasso Rosa

Najprej bo 23. oktobra na sporedu Dave Weckl/Tom Kennedy Project, 13. novembra pa še Kenny Barron Trio. Oba koncerta bosta v produkciji Kina Šiška in Braneta Rončela, mednarodno priznanega umetniškega vodje festivalov, multimedialnih predstav, avtorja televizijskih in radijskih oddaj (V nedeljo zvečer, na Prvem programu Radio SLO in Na obali, v petkovih večerih iz studia Radia Koper), ki je dejaven tudi kot slikar, scenograf (TV in koncerti) ter fotograf.

Dave Weckl je v Ljubljani nazadnje nastopil prav v Kinu Šiška leta 2009, ko je bil na turneji v kvartetu velikana med kitaristi Mika Sterna, kar velja tudi za preostale tri člane. Trobentač je namreč bil Randy Brecker iz Brecker Brothers in basist Chris Minh Doky. Med drugimi nastopajočimi so bili še basist Marcus Miller feat. Christian Scott, Guru's Jazz Matazz, feat. Solar & The 7 Great Players, trobentač Nils Petter Molvaer, najvplivnejši afriški bobnar Tony Allen (najtesnejši sodelavec Fele Kutija) in na koncu še kitarski zvezdnik blues rocka Robben Ford, v triu z basistom Travisom Carltonom (sinom kitarista Larryja Carltona) in bobnarjem Tossom Panosom.

Udarni koncertni uvod ob odprtju Kina Šiška pred 15 leti
Rončel je glede tega koncerta v Ljubljani leta 2009 za MMC povedal, da ima "še danes – kakor verjetno številni obiskovalci v takrat polnih dvoranah – na te koncerte zelo lepe spomine, šlo je za udarni koncertni uvod ob odprtju Kina Šiška, z najboljšimi glasbeniki, kar jih je bilo tisto jesen pred 15 leti mogoče slišati na evropskih koncertnih odrih. Ta sklop koncertov, ki se je pozneje nadaljeval z Johnom McLaughlinom in 4th Dimension, je bil eden mojih najljubših, kar sem jih sestavil in sproduciral v zadnjih desetletjih v Sloveniji, kar velja tudi za vsebine festivalov od Jazz festivala v Cankarjevem domu in Križankah do Festivala Ljubljana, nekoč tudi Jazz Festivala Maribor, Jazz Festivala Piran/Portorož …"

Posledično se je "porodila ideja, da bi letos ob 15. obletnici Kina Šiška naredili približek po številu koncertov izvajalcev, ki so v zadnjih nekaj desetletjih vodilni, seveda na najvišji umetniški ravni. Tako sta letos po nekaj mesecih izborov nastopajočih zaradi pomanjkanja časa in denarja ostala le dva: Dave Weckl/Tom Kennedy Project in Kenny Barron, ki je ob Herbieju Hancocku največji živeči džezovski pianist. Barron bo v triu nastopil 13. novembra v Kinu Šiška. Basist bo njegov dolgoletni član ritemske sekcije Kiyoshi Kitagawa in eden najboljših bobnarjev na džezovski sceni Johnathan Blake. Obsežno evropsko turnejo bodo tako začeli v Ljubljani."

Sorodna novica Prvikrat bo zazvenel Jazz festival Piran/Portorož, tudi v duhu več obletnic

Weckl in Kennedy razprodala Avditorij Portorož
Pred dvema letoma in pol sta Dave Weckl in Tom Kennedy nastopila prvič skupaj v Sloveniji, in sicer v razprodani dvorani Avditorija Portorož. Takrat so na turneji predstavljali izid albuma Stories z zasedbo, v kateri sta bila saksofonist Bob Franceschini in klaviaturist Stu Mindeman, na nekaj koncertih evropske turneje so se z njimi pojavili tudi trije slovenski trobentači – Tomaž Gajšt, Boris Majcen, Aljoša Jurkošek – in Avstrijec Matthias Bistan. Letos bo z njimi prav tako znano ime med saksofonisti – Eric Marienthal, uspešen v svoji solistični karieri, eden najljubših saksofonistov Chicka Coree in gost mnogih projektov, turnej in snemalnih terminov s superzvezdami v popularni glasbi. "Težišče izbora skladb jesenske turneje bodo skladbe njunega najnovejšega albuma z naslovom New Start, ki je izšel na začetku septembra, z gosti, med katerimi so: Randy Brecker, Mike Stern, Bill Evans, Bob Franceschini …" je še poudaril Rončel.

Velikopotezni sklep serije prav tako 20 velikih koncertnih produkcij
Glede na to, da bo Dave Weckl v Kinu Šiška nastopil po 15 letih, je relevantno vprašanje, koliko se je ta glasbena scena spremenila v tem času. Kot pravi Rončel: "Ne veliko, še vedno so vodilni na sceni tisti, ki so bili med najustvarjalnejšimi v obdobju od konca 70. let preteklega stoletja dalje in smo jih imeli priložnost skoraj vse po vrsti – kolikor smo si jih lahko privoščili med letoma 1993 in 2012 – videti v živo v Studiu 1 Televizije Slovenija v oddaji Brane Rončel izza odra. Seveda veliki odhajajo, vedno manj jih je, ki še zmorejo napore na turnejah, kakor so to počeli celotno življenje, od mesta do mesta. Novih, talentiranih, prepričljivih ni prav veliko."

In prav zato je posebej motiviran, da pripelje na naše odre še glasbenike iz kroga tistih najboljših, ki so ustvarjali zgodovino glasbe. "Tako se z omenjenima koncertoma končuje serija 20 velikih koncertnih produkcij (Gilberto Gil, Richard Galliano, Kenny Garrett, Alfredo De La Fe, Bill Evans, Victor Wooten, Mike Stern, Arturo O’Farril & The Afro Latin Jazz Orchestra, Margareth Menezes …), ki so izzvenele v sklopu Jazz Festivala Piran/Portorož v Avditoriju, na Festivalu slovenskega filma in na 72. Festivalu Ljubljana," je sklenil Rončel.