Ob jubileju festivala so organizatorji pripravili še obsežnejši program kot v prvih 14 letih. Koncerte klasične, jazzovske in crossover glasbe bosta v Festivalni dvorani spremljali razstava del akademskega slikarja Alojza Rozmana Fojža in goslarska razstava. Foto: EPA
Ob jubileju festivala so organizatorji pripravili še obsežnejši program kot v prvih 14 letih. Koncerte klasične, jazzovske in crossover glasbe bosta v Festivalni dvorani spremljali razstava del akademskega slikarja Alojza Rozmana Fojža in goslarska razstava. Foto: EPA
Chopin
Povsod po svetu mineva leto v znamenju 200-letnice rojstva poljskega skladatelja Frederica Chopina in nič drugače ni na Festivalu Bled. 3. julija bo Komorni orkester Festivala Bled nastopil na koncertu I like Chopin. Foto: EPA
Big Band Grosuplje
Na slavnostnem koncertu ob 50-letnici džeza na Bledu bo nastopil Big Band Grosuplje pod taktirko Igorja Lunderja. Foto: www.bigband-grosuplje.com
Festival Bled
Julija bo na Bledu nastopilo več kot 200 vrhunskih glasbenikov z vsega sveta, festival pa bo ponudil tudi mojstrske tečaje za violino in violo. Foto: Festival Bled
Začel se je Festival Bled

Festival, na katerem organizatorji pričakujejo od 5.000 do 6.000 obiskovalcev, bo julij zapolnil z 20 koncerti. Prvi bo na vrsti danes ob 20.30 v cerkvi sv. Martina, kjer bodo v
Triu Brence, Haas in Panhofer nastopili Jernej Brence, sicer umetniški vodja festivala, na violini, pianist Hinko Hass in violončelist Wolfgang Panhofer. Koncert bo posvečen spominu na Acija Bertonclja, odigrali pa bodo dva tria Dimitrija Šostakoviča za violino, violončelo in klavir.
Julijski večeri bodo nato posvečeni klasični, džezovski in crossover glasbi, v spremljevalnem programu pa pripravljajo mojstrske tečaje viole, violine, violončela, petja in komorne igre, dve mednarodni tekmovanji, goslarsko delavnico mojstra Edgarja Russa iz Cremone ter razstavo Potegavščine Alojza Rozmana Fojža.

Program Festivala Bled najdete tukaj.

Festival, ki se lahko pohvali z lastno produkcijo
Obletnico festivala bodo proslavili z nekoliko obsežnejšim programom, temu primerno pa letos pričakujejo še enkrat večji obisk kot lani. Organizatorji uvrščajo prireditev ob bok mariborskemu Lentu in Festivalu Ljubljana, v primerjavi z obema pa Brence poudarja ključno razliko - tudi lastno produkcijo.
Omenjena cerkev pod blejskim gradom bo prizorišče tudi naslednjih dveh koncertov. 1. julij je rezerviran za Romanco in pravljico Tria viribus unitis z violinistom Tomažem Lorenzom, kitaristom Jerkom Novakom in harmonikarjem Primožem Parovelom, 3. julij pa za koncert "I Like Chopin" komornega orkestra Bled s solisti Sebastianom Bertoncljem, Mihom Haasom in Jerico Steklaso.
4. julija bo nastopil Komorni orkester solistov Društva slovenskih skladateljev, ki se bo predstavil v sklopu Noči slovenskih skladateljev v Vili Bled, dan pozneje pa bo v Festivalni dvorani nastopil orkester Mandolina iz Ljubljane in Kar češ brass band.
6. julija se bo dogajanje nadaljevalo v Vili Bled s koncertom Off Tria, ki ga sestavljajo solooboistka Maja Kojc, solofagotist Zoran Mitev in Luca Ferrini, 8. julija pa bodo v Belvederu odmevali mehiški ritmi sicer kubanske zasedbe Mariachi Real Jalisco Havana. Skupine ponuja precej širok reperotar in se znajde tako v klasični simfonični kot tradicionalni kubanski glasbi.

Projekt Janija Kovačiča Dizel Slavček & Godba bo na vrsti 9. julija, tri dni kasneje bo v Festivalni dvorani nastopil Slovenski oktet s pianistko Urško Vidic. 13. julija program napoveduje dva koncerta. V Baročni dvorani v Radovljici duet Magic Flute (Španki Cristina Granero in Gemma Corrales), v hotelu Triglav pa arije v izvedbi vzhajajočih zvezd opernega neba.
V sledečih dneh bo festivalski program potekal v paviljonu in kavarni Belvedere, kjer bodo 14. julija Metka Štok in Remake swing kvartet preigravali glasbo Georgea Gershwina in Duka Ellingtona. 15. julija se obeta nastop Gašperja Bertonclja s kvintetom, dan kasneje pa se bo predstavi še Kar češ brass band, ki navdih išče v pouličnem džezu New Orelansa.
Pol stoletja džeza na Bledu
50-letnico džeza na Bledu bodo zaznamovali 17. julija, ko bodo v Festivalni dvorani nastopili Big Band iz Grosuplja in številni priznani gostje - Gašper Bertoncelj, pianist Peter Mihelič, flavtiska in vokalistka Irena Vidic, basist in komponist Robert Jukič ter trobentač Igor Matkovič.
Slovo z mešanico klasike, džeza in etna
Po nastopu skupine Jazzilanti s pevko Nino Rotner 18. julija v Belvederu bo dan pozneje na vrsti koncert Chopin of jazz Peter Mihelič tria, festivalsko dogajanje pa se bo za letos poslovilo 20. julija z The Javorkai Ensemble in mešanico klasične glasbe s sestavinami džezritmov in etničnih melodij Karpatske kotline.

Začel se je Festival Bled