Takole so se fantje veselili nagrade na podelitvi v dvorani londonskega hotela Grosvenor House. Foto: Reuters
Takole so se fantje veselili nagrade na podelitvi v dvorani londonskega hotela Grosvenor House. Foto: Reuters
Amy Winehouse s soprogom Blakom Fielderjem -Civilom
Vsaj toliko pozornosti kot letošnji dobitniki mercuryja je vzbujala razvpita Amy Winehouse. Foto: Reuters

Klaxonsom je tako uspelo premagati rocksenzacijo Arctic Monkeys in težavno divo Amy Winehouse, pa tudi manj znane izvajalce Basquiat Strings, Bat For Lashes, Dizzeeja Rascala, Fionna Regana, Jamieja T-ja, Maps, New Young Pony Club, The View in The Young Knives.

20.000 funtov za album leta
Klaxonsom je žirija, ki je bila navdušena nad njihovo "ekstatično glasbeno dogodivščino", podelila 20.000 funtov vredno nagrado. Po medijski pokritosti in vplivu je mercury v Evropi najpomembnejše umetniško priznanje.

Žirija za nagrado, s katero redno od leta 1992 počastijo najboljši album leta britanskega ali irskega izvajalca, pa slovi po tem, da večkrat spregleda populistične izbire in se raje odloči za izvajalce iz ozadja. Nagrado podeljujejo glede na inovativnost, ne glede na prodajne uspehe (v nasprotju z briti, na primer). Upoštevajo vse glasbene žanre, pred žirijo mercuryjev so vsi albumi enaki in pri izboru šteje le glasba, so zapisali na uradni spletni strani.

Nominiranci vsako leto z vseh vetrov
Tudi letos je bil seznam 12 nominirancev, kot po navadi, eklektičen - nominirani so bili tako klasični kvintet Basquiat Strings kot postpunkerji Young Knives. Retrosoulpevka Winehouseova, ki se je zadnje čase v medijih bolj kot zaradi svojega (sicer nespornega) talenta pojavlja zaradi svojih težav z mamili in s težo (da pretepov s soprogom ne omenjamo), se je na presenečenje mnogih pojavila na slovesni podelitvi, potem ko je odpovedala več koncertov zapovrstjo. Zvezdnica je požela bučen aplavz, ko je na odru zapela svojo novo pesem Love Is a Losing Game.

Lani so nagrado za svoj prvenec Whatever People Say I Am, That's What I'm Not dobili Arctic Monkeys, ki so se letos potegovali za mercuryja s Favourite Worst Nightmare, pred njimi pa med drugim londonski raper Dizzee Rascal, škotski rockerji Franz Ferdinand in Antony and the Johnsons z britansko-ameriškim pevcem Antonyjem Hegarstyjem na čelu.

A. K.