Gwen Stefani letos doživlja uspeh za uspehom. Foto: EPA
Gwen Stefani letos doživlja uspeh za uspehom. Foto: EPA
Green Day
Green Day tokrat zagotovo ne bodo imeli težav s prenašanjem številnih kipcev. Foto: Reuters
Chris Martin
Coldplay z nasmehom pričakujejo podelitev nagrad v Lizboni. Foto: EPA

Največ upanja na uspeh v Lizboni, kjer bo hiša MTV letos pripravila svoj šov, ostaja skupinama Coldplay in Gorillaz. Oba glasbena kolektiva sta si priborila 5 nominacij. Coldplay so se znašli tudi na seznamu nastopajočih, na odru pa se bodo pojavili tudi Foo Fighters, Green Day, Robbie Williams in The Black Eyed Peas.

Predvsem žur z nastopi v živo
Po besedah Brenta Hansena, glavnega urednika družbe MTV Networks International, podelitev MTV-jevih nagrad ni pravo glasbeno tekmovanje. Hansenu se najpomembnejši zdi "žur" v dvorani, ki ga ustvarijo predvsem odlični nastopi v živo. Zato pri MTV-ju vsako leto skrbno izbirajo nastopajoče.

Glasovnice iz Evrope in Afrike
Zmagovalce bodo izbrali evropski in afriški gledalci MTV-ja, ki lahko glas za svoje ljubljence oddajo na spletni strani MTV-ja. Izjema pri glasovanju je le nagrada za najboljši spot. Tega bo izbrala podružnica MTV-ja postaja MTV Europe.

Diva Gwen se smeji
Za britanskima skupinama so se po številu nominacij zvrstili Gwen Stefani s 4 nominacijami, tri nominacije pa so šle v roke raperjev 50 Centa in Snoop Dogga ter punkrokerjem Green Day. Slednji so nedavno podelitev ameriške različice MTV-jevih nagrad spremenili v zabavo po lastni režiji; osvojili so namreč pravi kup nagrad.

Pohod v Afriko
Posebnost prireditve, ki jo bo vodil uveljavljeni britanski komik Sacha Baron Cohen (predstavil se bo v vlogi svojega alterega kazahstanskega novinarja Borata Sagdijeva, bo podelitev nagrade za najboljšega afriškega izvajalca. Pohod v Afriko je MTV letos napovedal z novim programom MTV Africa.

Zmagovalci in poraženci evropskih MTV-jevih nagrad bodo znani 3. novembra.