Študij klavirja je Zoltan Peter končal na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Foto: Radio Slovenija
Študij klavirja je Zoltan Peter končal na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Foto: Radio Slovenija

Na trinajstem koncertu v Komornem studiu bo nastopil ugledni in večkrat nagrajeni pianist Zoltan Peter, ki se posveča izvajanju klavirske glasbe od starejših obdobij do 20. stoletja, s posebno pozornostjo pa izvaja tudi sodobno glasbo.

Na koncertu v studiu 13 Radia Slovenija bo zaigral mojstrovine skladateljev klavirske glasbe s konca 18. in prve polovice 19. stoletja: Impromptu št. 2 v E-duru, op. 90 Franza Schuberta, Sonato št. 8 v c-molu, op. 13 Ludwiga van Beethovna ter Nokturno št. 1 v cis-molu, op. 27 in Balado št. 1 v g-molu, op. 23 Frédérica Chopina. Po prenosu koncerta boste lahko prisluhnili pogovoru z umetnikom ter njegovo izvajanje v komornih skladbah Sergeja Rahmaninova in Dmitrija Šostakoviča. Urednica prenosa in oddaje je Tjaša Krajnc.

Prenos koncerta iz studia 13 lahko danes ob 20.00 spremljate na programu Ars, Arsovi spletni strani in na Arsovi strani na Facebooku.

Kdo je Zoltan Peter?
Repertoar Zoltana Petra obsega skladbe klasične komorne in solistične literature, vrsto del slovenskih skladateljev pa je izvedel tudi prvi, npr. skladbe Iva Petrića, Primoža Ramovša, Ljuba Rančigaja in drugih sodobnih ustvarjalcev. Številne skladbe je posnel za RTV Slovenija, RTV Beograd, RTV Novi Sad in HRT in zgoščenko s saksofonistom Matjažem Drevenškom, ki je, tako kot njegova portretna plošča z deli Franza Liszta in manj znanega skladatelja 20. stoletja Karolyja Krombholza, izšla pri ZKP RTV Slovenija. Zoltan Peter je pedagog na Glasbeni šoli Trebnje in profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Od leta 2017 je član klavirskega tria Amael, s katerim redno koncertira v Sloveniji in širšem mednarodnem prostoru. Poleg koncertne in pedagoške dejavnosti vodi tudi redne seminarje in mojstrske tečaje za mlade pianiste, učitelje klavirja in klavirske spremljevalce v Sloveniji in na tujem. Hkrati je avtor je številnih strokovnih člankov, treh notnih edicij pri Založbi Bogataj in knjige Korepetiranje – kazen ali ustvarjalnost? iz leta 2015.

Pianist Zoltan Peter v Komornem studiu