Fernández, ki so ga privrženci klicali
Fernández, ki so ga privrženci klicali "Chente", je prepeval predvsem o ljubezni, hrepenenju in mehiški pokrajini. Praktično ves špansko govoreči svet pozna njegove uspešnice Volver, Volver, El Rey in Por Tu Maldito Amor. Foto: AP

Glasbenik, ki je avgusta padel na svojem ranču v bližini Guadalajare, je bil od takrat hospitaliziran v zasebni kliniki. Zaradi poškodbe hrbtenjače ni mogel več premikati rok in nog. Bil je operiran, vendar se je njegovo zdravstveno stanje slabšalo. Njegova družina je že v soboto sporočila, da je njegovo stanje kritično.

Umrl na mehiški praznik
Glasbenik je umrl 12. decembra, na dan, ko Mehičani zaznamujejo praznik Naše Gospe iz Guadalupe – na ta dan leta 1531 naj bi se Marija prikazala staroselskemu mladeniču Juanu Diegu. O tem, kako priljubljen je Fernández, priča podatek, da je televizija Telemundo za vest o njegovi smrti prekinila neposredni prenos verskih procesij.

Preprosti začetki in zvezdniški vzpon
Vicente Fernández se je rodil v Huentitanu v mehiški zvezni državi Jalisco, ki je zibelka kulture mariachijev. Najprej je prepeval v barih in restavracijah, dokler pri 27 letih ni dobil prve pogodbe za snemanje. Med njegovimi najbolj znanimi pesmimi so El rey, Por tu maldito amor, La ley del monte in Cruz de olvido.

"Charro de Huentitan" (Kavboj iz Huentitana) je v svoji večdesetletni karieri prodal približno 50 milijonov albumov in nastopil v več kot 30 filmih. Prejel je tri grammyje in devet latinogrammyjev. Od leta 1998 ima svojo zvezdo na hollywoodskem Pločniku slavnih.

Časopis Houston Chronicle je Fernandeza, ki je bil znan po svojem značilnem sombreru, košatih obrveh in temnih brkih, poimenoval "Sinatra glasbe ranchera".

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je prek Twitterja izrekel sožalje družini, prijateljem in milijonom oboževalcev Vicenteja Fernandeza, "simbola glasbe ranchera našega časa, znanega in priznanega v Mehiki in tujini".

Fernandezu so se ob novici o smrti poklonili številni pevci, ki pojejo v španščini. Kubansko-ameriška zvezdnica Gloria Estefan, ki se je na Twitterju označila kot velika Fernandezova oboževalka, je zapisala: "Še naprej ga bom ljubila, spoštovala in občudovala zaradi njegove osebnosti in pečata, ki ga je pustil v zgodovini."