Foto:
Foto:
V etiopski prestolnici bo nastopil tudi Ziggy Marley, komercialno najuspešnejši glasbenik med otroki Boba Marleyja.

Že dopoldne (6. februarja) so na oder na trgu Meskal kot prvi stopili bobnarji iz Burundija, do večera pa se je zvrstila še četica afriških in ameriških zvezd, tudi Quincy Jones, India Arie, Shaggy in Angelique Kidjo. Youssou N'Dour in Baba Maal pa nista nastopila, čeprav je bilo njuno ime zapisano na seznamu nastopajočih.

V Etiopijo zaradi glasbe in vere
V etiopsko glavno mesto je pripotovalo 200.000 oboževalcev glasbenika, ki bi danes praznoval 60. rojstni dan. Številni so se v Etiopijo podali tudi zaradi pripadnosti rastafarjanskemu gibanju, katerega glasnik je bil tudi Marley in ki kot svetega časti etiopskega cesarja Haileja Selasija. Selasi, ki je umrl leta 1975, naj bi bil celo reinkarnacija boga.

Orožje proti zlu
Nekateri udeleženci koncerta so celo izjavili, da je dogodek dokaz svetosti Boba Marleyja, čigar glasba še po več kot dveh desetletjih od smrti še vedno živi med nami. Redke pa niso bile niti izjave, da so Marleyjeve skladbe najboljše orožje proti mogočnim zlem silam satana.

Sodeluje cela družina
Pri organizaciji koncerta so sodelovali tudi člani družine prezgodaj umrlega glasbenika; nekateri bodo celo stopili na oder. Množici bo zapela Marleyjeva vdova Rita Marley, predstavili pa se bodo tudi Marleyjevi sinovi Ziggy, Damian in Stephen. Morda največje presenečenje večtedenskega dogajanja v spomin na glasbenika z Jamajke pa je bila Marleyjeva osemdesetletna mati, ki je 1. februarja začela slavje, ki bo trajalo več tednov.

Slavnosti se bodo nadaljevale tudi v prihodnjih dneh. Oboževalci Marleyeve glasbe, predvsem pa rastafarijanci bodo odpotovali v mesto Shashemane južno od Adis Abebe, kjer na ozemlju, ki jim ga je poklonil presvetli cesar Selasi, živi kolonija rastafarjancev.