Poglabljanje prijateljstva med sosedskimi narodi je poleg umetniških ciljev glavni namen tega projekta. Foto: Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani
Poglabljanje prijateljstva med sosedskimi narodi je poleg umetniških ciljev glavni namen tega projekta. Foto: Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani

V letu 2011 Madžarska predseduje Svetu Evropske unije, v tem letu pa praznujemo tudi 200-letnico rojstva madžarskega skladatelja Franza Liszta. Na vabilo Akademije Franza Lizsta iz Budimpešte je pet srednjeevropskih akademij za počastitev teh dogodkov ustanovilo študentski orkester.

Poleg akademije iz Budimpešte v projektu sodelujejo še akademije iz Dunaja, Gradca, Ljubljane in Zagreba in prav v teh mestih se bo orkester predstavil na koncertih. V srednjeevropski mladinski orkester, poimenovan EUphony youth orchestra, so bili kot gostje povabljeni tudi študenti iz Beograda in Bukarešte.

Pod vodstvom dirigenta Zoltána Kocsisa bo orkester izvedel dela štirih velikih madžarskih skladateljev, ki so delovali med letoma 1850 in 1950. Na sporedu bo klavirsko delo Franza Liszta v priredbi za orkester Zoltana Kocsisa, Dohnányijev klavirski koncert, ki ga organizatorji predstavljajo kot eno najlepših del o sobivanju narodov, Plesna suita Bele Bartoka in Plesi iz Galante Zoltana Kodalyja.

Glasba je umetnost, ki lahko odlično odpira pot prijateljstvu in razumevanju med narodi, kar je dokazal že lanski Koncert prijateljstva v Trstu, in prav poglabljanje prijateljstva med sosednjimi narodi je poleg umetniških ciljev glavni namen tega projekta.

Prvemu koncertu v Palači umetnosti v Budimpešti, ki bo drevi ob 19.30, bodo sledili nastopi z enakim sporedom v Zagrebu, Ljubljani, Gradcu in na Dunaju. Ljubljanski bo na sporedu v torek, 1. marca, ob 19.00. Vstop na koncert v Slovenski filharmoniji je prost.