Marijan Rupert je doslej vodil knjižnično rokopisno zbirko. Po trditvah trenutnega ravnatelja NUK-a Viljema Lebana naj ne bi izpolnjeval vseh pogojev za opravljanje funkcije v. d.-ja ravnatelja NUK-a. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Marijan Rupert je doslej vodil knjižnično rokopisno zbirko. Po trditvah trenutnega ravnatelja NUK-a Viljema Lebana naj ne bi izpolnjeval vseh pogojev za opravljanje funkcije v. d.-ja ravnatelja NUK-a. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Sorodna novica Ravnatelj Viljem Leban: "Danes NUK zasleduje isti cilj kot nekoč"

Z današnjim dnem je vodenje Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) kot v. d. ravnatelja prevzel Marijan Rupert, ki je doslej vodil knjižnično rokopisno zbirko, so potrdili na ministrstvu za kulturo. Ministrstvo ga je na funkcijo imenovalo po objavi razpisa za novega ravnatelja, saj se je dosedanjemu ravnatelju Viljemu Lebanu iztekel mandat, a zapletlo se je, ker Leban trdi, da Rupert ne izpolnjuje pogojev za to delovno mesto. Na ministrstvu so sicer pojasnili, da glede na dokumentacijo, s katero razpolagajo, Rupert pogoje izpolnjuje.

Odločilen pogoj: najmanj deset let delovnih izkušenj na vodilnih mestih
Na Rupertovo imenovanje se je odzval dosedanji ravnatelj Leban, ki je v pismu svetu NUK-a ter vsem vodilnim in vodstvenim delavcem v NUK-u poudaril, da Rupert ne izpolnjuje pogojev za zasedbo delovnega mesta. Navedel je sklep o ustanovitvi zavoda, ki med pogoji za imenovanje ravnatelja NUK-a in posledično tudi za imenovanje v. d.-ja ravnatelja zahteva, da ima kandidat najmanj deset let delovnih izkušenj na vodilnih delovnih mestih, od tega najmanj pet let delovnih izkušenj pri vodenju javnega zavoda oziroma službe z enako ali podobno dejavnostjo.

Sorodna novica Narodni in univerzitetni knjižnici odlikovanje red za izredne zasluge

Rupert lahko funkcijo v. d.-ja ravnatelja opravlja za največ eno leto
Leban se sklicuje tudi na zakon o delovnih razmerjih, po katerem je vodilni delavec tisti, ki vodi poslovno področje ali organizacijsko enoto pri delodajalcu in ima pooblastila za sklepanje pravnih poslov ali za samostojne kadrovske in organizacijske odločitve. Po trenutno veljavnem pravilniku so kot vodilna delovna mesta opredeljena ravnatelj, pomočniki ravnatelj in tajnik knjižnice.

Kot je v pismu zapisal Leban, Rupert nikoli ni opravljal dela na vodilnih delovnih mestih v NUK-u in ni imel pooblastil za sklepanje pravnih poslov ali za samostojne kadrovske in organizacijske odločitve ter nikoli ni vodil javnega zavoda ali službe z enako ali podobno dejavnostjo. Po njegovem mnenju zato ne izpolnjuje pogojev za zasedbo tega delovnega mesta.

Za komentar smo prosili ministrstvo za kulturo in Marijana Ruperta. Na njun odziv še čakamo.