Svoje stojnice so založniki z vsega sveta v Bologni razstavili na več kot 20.000 kvadratnih metrih. Foto: EPA
Svoje stojnice so založniki z vsega sveta v Bologni razstavili na več kot 20.000 kvadratnih metrih. Foto: EPA
V Bologni je na ogled tudi delo slovenske ilustratorke Alenke Sottler. Foto: Alenka Sottler

45. izdaja bolonjskega sejma se bo raztezala na več kot 20.000 kvadratnih metrih, 40 od teh pa bo pripadalo slovenski stojnici. Sejem, ki vsako leto privabijo založnike, grafike, organizatorje, televizijske in filmske producente ter raznorazne družbe, povezane z založništvom, je že odprl vrata, zaprl pa jih bo 3. aprila.

Slovenija letos z izbranimi 150 naslovi predstavlja po besedah pisateljice Janje Vidmar, predsednice sekcije za mladinsko književnost pri Društvu slovenskih pisateljev, "najžlahtnejši izbor slovenske otroške in mladinske produkcije."

Na skupni razstavi tudi Alenka Sottler
Sejem bo spremljala razstava, na kateri svoje delo predstavlja 98 ustvarjalcev. Med 2.500 prijavljenimi ilustratorji z vsega sveta pa je žirija sejma izbrala tudi priznano slovensko ilustratorko Alenko Sottler, ki je ilustrirala več kot 45 knjig, med drugim tudi Pepelko (zanjo je septembra lani na Bienalu otroške ilustracije BIB v Bratislavi prejela prestižno nagrado zlato jabolko).

Slovenska literatura v katalogu
Obiskovalci sejma se bodo lahko s slovensko otroško literaturo in ilustracijo seznanili tudi ob prebiranju kataloga, v katerega je Združenje knjižnih založnikov pri Zbornici založništva, knjigotrštva, grafične dejavnosti in radiodifuznih medijev uvrstilo 79 avtorjev. Katalog, ki je izšel v angleškem jeziku, je uredila Jana Babšek. Ta upa, da bo publikacija, ki je namenjena tudi tujim novinarjem, založnikom in drugim, zapolnil 'vrzel' nepoznavanja slovenskih otroških avtorjev v svetu. Pri pripravljanju kataloga so se posvetili dobitnikom nagrad izvirna slovenska slikanica, desetnica in večernica iz zadnjih let.

Spremljevalni program
Kot vsako leto bo bolognski sejem spremljal tudi obsežen dodatni program, ki ga sestavljajo razna srečanja, okrogle mize, predavanja, podelitev nagrad in že omenjena razstava ilustracij z vsega sveta. Lani je na sejmu svojo bero predstavljalo 1.300 razstavljavcev iz 66 držav.