Zbirke so izbrali kritiki Silvija Žnidar, Alen Albin Širca in Denis Škofič, ki s tem letom končujejo dvoletni mandat.

Foto: Spletna stran festivala Pranger
Foto: Spletna stran festivala Pranger

Silvija Žnidar je izbrala pesniško zbirko Andreje Štepec Jesenožki (LUD Šerpa, Ljubljana). Andreja Štepec se je na Prangerju znašla drugič, prvikrat je bila s prvencem Edit Paf. Izbrala je tudi pesniško zbirko Mleček, žbunje: grobovi v njem (CSK, Ljubljana) Blaža Božiča, čigar poezija je, kot piše v sporočilu za javnost, nekakšen preplet treša in Bizanca. Tretja po njenem izboru je zbirka Sergeja Harlamova – prav tako starega znanca PrangerjaHypomnemata (Črna skrinjica, Ljubljana).

Alen Albin Širca je izbral pesniški prvenec Pina Pograjca Trgetanje (Črna skrinjica, Ljubljana), za katerega je Pograjc prejel nagrado za najboljši prvenec na Slovenskem knjižnem sejmu. V izbor je uvrstil tudi pesniško zbirko Aleša Jelenka z naslovom Terra incognita (KUD Apokalipsa, Ljubljana). Jelenko je do zdaj izdal sedem pesniških zbirk. Tretji po njegovem izboru pa je pesniški prvenec Lukasa Debeljaka Poznati kot voda (CSK, Ljubljana), ki je vključen v izbor desetih najboljših letošnjih slovenskih knjig.

Kritiške razprave bo vodila Diana Pungeršič, Stritarjeva nagrajenka 2018. Foto: Radio Slovenija/Amadeja Smrekar
Kritiške razprave bo vodila Diana Pungeršič, Stritarjeva nagrajenka 2018. Foto: Radio Slovenija/Amadeja Smrekar

Denis Škofič je izbral pesniško zbirko Psica in poletje (Cankarjeva založba, Ljubljana) Uroša Zupana, ki velja za enega osrednjih pesnikov zadnjih desetletij. Izbral je tudi pesniško zbirko pesnice, pisateljice in književne prevajalke Miriam Drev z naslovom Zdravljenje prednikov (Hiša poezije, Ljubljana) ter pesniško zbirko Ane Svetel z naslovom Marmor (Beletrina, Ljubljana), ki je bila nominirana za Veronikino nagrado.

Jubilejno srečanje pesnikov, kritikov, prevajalcev in bralcev poezije bo potekalo med 27. junijem in 1. julijem v Ljubljani in Rogaški Slatini. Začelo se bo v prestolnici s konceptualno razpravo Poezija & kmetijstvo. Osrednji del festivala – kritiške refleksije izbranih pesniških zbirk pa bo med 29. junijem in 1. julijem potekal v Rogaški Slatini, kjer bodo že tradicionalno za konec ob pesniškem branju podelili Stritarjevo nagrado za mlado kritičarko ali kritika. V vlogi voditeljice kritiških razprav bo prvič nastopila Diana Pungeršič, Stritarjeva nagrajenka 2018.

Maja bo v Rogaški Slatini sklep natečaja ELA – Mali Pranger za osnovnošolsko poezijo, jeseni pa v Ljubljani in Mariboru še Kritiški studio.