Pisatelj, učitelj in dolgoletni ravnatelj ljubljanske Osnovne šole Prule Dušan Merc. Foto: BoBo
Pisatelj, učitelj in dolgoletni ravnatelj ljubljanske Osnovne šole Prule Dušan Merc. Foto: BoBo

Merc je DSP vodil že od lani, ko je nasledil Aksinjo Kermauner in Iva Svetino, ki sta oba odstopila pred končanim mandatom.

Glasovanje so izvedli na virtualnem članskem sestanku, ki ga je društvo izvedlo v torek, so sporočili iz pisarne DSP. Društvo bo vodil do decembra 2023, ko se izteče triletni predsedniški mandat.

Upravni odbor DSP-ja po novem sestavljajo Veronika Dintinjana, Majda Koren, Peter Kovačič Peršin, Tone Peršak, Zoran Pevec, Sebastijan Pregelj, Andrej E. Skubic, Magdalena Svetina Terčon, Suzana Tratnik in Jani Virk.

Nadzorni odbor pa Edelman Jurinčič, Maja Razboršek in Peter Rezman. V okviru DSP-ja deluje tudi častno razsodišče, v katerem so Matjaž Hanžek, Milan Jesih in Dragica Potočnjak.

Sorodna novica Novi predsednik DSP-ja je Dušan Merc

Člani DSP-ja so Merca za vodenje pisateljskega društva izbrali že na izrednem občnem zboru maja lani. Razlog je bil odstop Aksinje Kermauner. Bil je edini evidentirani kandidat do izteka mandata, ki ga je sicer že prej začel Ivo Svetina.

V slabem letu dni so bile to druge volitve predsednika na DSP-ju v enem mandatu. Junija 2018 ga je predčasno zapustil Svetina zaradi, kot je pojasnil, več razlogov, med drugim tudi osebnih. Septembra 2018 ga je nasledila Aksinja Kermauner, a je po pol leta prav tako odstopila. Kot razlog je navedla nestrinjanje z odnosom, ki ga država izkazuje do društva. To bi po njeni oceni za normalno delovanje potrebovalo dvakrat toliko sredstev. Hkrati z njo so sodelovanje prekinile štiri administrativne in strokovne sodelavke.