Slovenska 'ambasadorka branja' Manca Košir rada potuje z vlakom, saj si lahko med vožnjo vzame čas za svoje najljubše opravilo - branje. Foto: MMC RTV SLO
Slovenska 'ambasadorka branja' Manca Košir rada potuje z vlakom, saj si lahko med vožnjo vzame čas za svoje najljubše opravilo - branje. Foto: MMC RTV SLO

Slovenske železnice so se s projektom Knjiga na vlaku oz. Bibliovlakom pridružile dejavnostim v času, ko je Ljubljana svetovna prestolnica knjige. Slovenske železnice v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana in Mestno občino Ljubljana potnikom na izbranih vlakih ponujajo bralne vagone.

"Če ne bomo brali, nas bo pobralo!"
Nekaj utrinkov dogodka na železniški postaji v Ljubljani ob začetku projekta Knjiga na vlaku smo ujeli tudi v objektiv MMC-jevega fotoaparata. Odprtja so se udeležili generalni direktor Slovenskih železnic Goran Brankovič, župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković in publicistka Manca Košir, ki si je v uvodnem nagovoru sposodila besede slovenskega pesnika Toneta Pavčka: "Če ne bomo brali, nas bo pobralo!" Koširjeva je opozorila, da branje širi obzorja, spodbuja misli in nas naredi občutljivejše za dogajanje okrog nas, zato je po njenem mnenju dobrodošla vsaka akcija, ki spodbuja bralno kulturo.

Na predstavitvi je bil na ogled tudi elektromotorni potniški vlak s posebno poslikavo svetovne prestolnice knjige leta 2010, eden izmed vlakov SŽ-ja pa je poslikan tudi z logotipom Festivala Ljubljana, s čimer Slovenske železnice prav tako sodelujejo pri promociji. Pred omenjenim vagonom se je pred objektive fotografov postavil direktor festivala Darko Brlek.

Zaenkrat po tirih vozi le en bibliovlak, v roku dveh tednov pa bodo s knjigami opremili še dva vlaka InterCity Slovenija (ICS), kasneje pa še kakšnega, je povedala vodja službe za organizacijsko komuniciranje SŽ-ja Tanja Rotovnik. Knjige se na vlaku nahajajo ob vhodu in v restavraciji.

Po predstavitvi se je bibliovlak odpeljal na prvo vožnjo do Maribora in nazaj. Vlaki ICS skozi vse leto vozijo na relaciji Ljubljana - Maribor, v poletni sezoni pa tudi med štajersko prestolnico in Koprom.