Vilibald se vrača z novimi dogodivščinami. Foto: Mladinska knjiga
Vilibald se vrača z novimi dogodivščinami. Foto: Mladinska knjiga
Kar zagotovo vem predstavlja zbirko kolumen, ki jih je Oprah zadnjih 14 let objavljala v svoji reviji. Foto: Mladinska knjiga

Wendy Leigh v knjigi z naslovom David Bowie knjiga o njegovih brezštevilnih podobah (založba Učila International) predstavlja enega najvplivnejših umetnikov svoje generacije, ki je v skoraj petih desetletjih kot po tekočem traku menjal brezštevilne podobe in živel tudi burno zasebno življenje. Provokativna knjiga, opremljena s fotografijami, predstavlja preplet izsledkov intervjujev s poznavalci glasbene industrije, poslovnimi sodelavci, tesnimi prijatelji ter ljubimci in ljubimkami.

Kar zagotovo vem (založba Mladinska knjiga) predstavlja zbirko kolumen slavne voditeljice Oprah. Kot Oprah zapiše v uvodu, se je branja kolumn, ki so se nakopičile v vseh teh letih, lotila s precejšnjo mero nelagodja. Pripravila si je rdeče pisalo in kozarec vina, potem pa zajela sapo in začela brati. Pokazalo se je, da so njena temeljna prepričanja bolj ali manj trdna, tu in tam pa je le kaj prečrtala, popravila, kaj malega dopisala ter razširila nekaj starih resnic in mukoma pridobljenih uvidov.

Na knjižne police sta prišli tudi knjigi Otroci iz hiše št. 67 avtorice Lise Tetzner in slikanica Vilibald se vrača izpod peresa Melanie Watt (KUD Sodobnost International). Tetznerjeva v knjigi Otroci iz hiše št. 67 pripoveduje, kaj so v času Hitlerjeve oblasti doživljali Erwin, Paul in Mirjam, prijatelji iz tipične berlinske hiše z najemniškimi stanovanji. "Skoraj vse te zgodbe sem doživela sama, tiste, ki jih nisem, pa sta mi zaupala moja prijatelja Erwin in Paul, glavna junaka teh zgodb," je dejala pisateljica. V zgodbah odpira pogled v življenje v Berlinu, v otroške igre in vsakodnevne skrbi, hkrati pa pripoveduje zgodbo o iskrenih prijateljstvih, ki se včasih znajdejo na preizkušnji. Knjigo je prevedla Ana Jasmina Oseban.

"Živjo, sem Melanie Watt in se vračam s čisto novo knjigo z Vilibaldom v glavni vlogi. Ampak ta maček spet noče poslušati. S svojim rdečim flomastrom, velikim egom in neumnimi opravami predeluje, čečka in sabotira mojo knjigo. Kako naj se držim svoje zgodbe, ko pa se gospod Velezvezdnik kar naprej vmešava in uganja norčije," ob svoji novi knjigi zapiše francosko-kanadska avtorica.