Ilc zna odlično prisluhniti tudi mnenjem knjigarjev in njihove informacije s pridom uporabljati, so zapisali v utemeljitvi nagrade. Foto: BoBo
Ilc zna odlično prisluhniti tudi mnenjem knjigarjev in njihove informacije s pridom uporabljati, so zapisali v utemeljitvi nagrade. Foto: BoBo

Nagradi za naj založnika in naj knjigotržca so podelili v sklopu 6. knjigotrške akademije in 10. kongresa Knjiga na Slovenskem, ki sta potekala v Portorožu.

Komisija za nagrado naj založnik v sestavi Renate Rugelj, Boris Berce, Andreja Mlinar, Veronika Novak in Bojan Švigelj je v obrazložitvi nagrade poudarila, da zna Ilc z umirjenim, uravnoteženim in neverjetno prodornim pogledom že dolgo vrsto let v mladinski program izdaj založbe Mladinska knjiga uvrščati tiste knjižne projekte, ki bodo večno ostali z nami kot del slovenske kulturne dediščine.
Odlikuje ga tankočutno in skrbno delo z avtorji, tako pisatelji kot ilustratorji, ki jih ravno s svojim profesionalnim in vedno korektnim odnosom vzgaja v hišne avtorje; odlikuje ga skoraj enciklopedično poznavanje področja svojega dela in ažurno spremljanje novosti na knjižnem trgu. Predvsem pa ga odlikuje izjemen entuziazem, ljubezen do dela s knjigami.
Ilc zna odlično prisluhniti tudi mnenjem knjigarjev in njihove informacije s pridom uporabljati. Prav tako je vedno pripravljen svoje široko vedenje o vsebinah in avtorjih prenašati na knjigarje in jih navduševati. Zadnja leta je ustvaril izjemno zbirko albumov slovenskih ilustratorjev, začenši s Čudežnim vrtom, Za devetimi gorami, Drevesom pravljic, Zlato ptico ter Za lahko noč.
Za Vodovnikovo je komisija zapisala, da je tiste vrste knjigarka, ki je po odlični šoli uvajanja v ljubljanskem Konzorciju, danes ustanoviteljica in vodja kvalitetne knjigarne ZDAJ, ki domuje v ljubljanskih Kosezah. Leta 1979 je prišla v Konzorcij, nato je delala v Kazini, eno leto v klubu Svet glasbe in zadnja leta do ustanovitve lastne knjigarne v založbi Vale Novak, kjer je vodila knjigarno na Wolfovi ulici v Ljubljani. Na noge je postavila najprej Kazino, ki je bila ena prvih profiliranih knjigarn v Sloveniji - za glasbo, film, gledališče in strip.
Naslednja pomembna etapa v njeni karieri je bilo vodstvo knjigarne Vale Novak na Wolfovi ulici v Ljubljani. Ko je knjigarno prevzela mreža Mladinske knjige, se je odločila za svojo pot in ustanovila svojo neodvisno knjigarno ZDAJ. Svojim kupcem pravi: "Imamo knjigo za vas!", svoj koncept knjigarne pa utemeljuje: "Knjigarnarji imamo poseben privilegij, možnost in odgovornost, da iz celotne ponudbe knjig na knjižni polici poiščemo v pravem trenutku ravno pravo za primernega bralca. Kupci knjig zaradi našega poznavanja knjig in iskrivega navdušenja postanejo sčasoma naši prijatelji, ki se v našo knjigarno vračajo vedno znova. Vsebinski koncept knjigarne ZDAJ je inovativen in ne sledi le tržni logiki, temveč predvsem vsebinam, ki sestavljajo mozaik za dušo".