Novi roman Khaleda Hosseinija bo slovenskim bralcem na voljo novembra. Foto:
Novi roman Khaleda Hosseinija bo slovenskim bralcem na voljo novembra. Foto:
Odraščanje v Afganistanu je za Hosseinija temelj njegovega literarnega ustvarjanja. Foto: Reuters

Priljubljeni pisatelj, ki se je v preteklosti že podpisal pod uspešnici Tek za zmajem in Tisoč veličastnih sonc, tudi v novem, že šestem romanu In v gorah je odmevalo raziskuje družinske odnose, a v nasprotju s prejšnjimi romani se tokrat v knjigi prepletajo zgodbe več likov. Tudi v ospredju tokratnega romana je ljubezen, hkrati pa raziskuje tudi, kako odločitve ene generacije vplivajo na življenje naslednjih.

Odnosi znotraj družine, ki jo poleg ljubezni med drugim prežemajo tudi žalost, ponos, izdaja in žrtvovanje, so vedno kompleksni, praviloma nas s svojimi dejanji najbolj presenetijo ravno najbližji. Ta nikoli zaključen klobčič čustev je Hosseini v novem romanu popeljal na potovanje po svetu, saj junake spremljamo od Kabula do Pariza in grških otokov.

Hosseini se je rodil v Kabulu v Afganistanu, od leta 1980 pa z družino živi na severu Kalifornije. "Tako kot v prejšnjih romanih sem tudi v tem za osnovo obdržal Afganistan, a sem želel pisati tudi o drugih delih sveta in razširiti socialno okolje karakterjev in njihovo kulturno ozadje," je Hosseini dejal v intervjuju za Reuters.

Dober odziv pri bralcih in kritikih
Po prihodu romana na prodajne police maja so kritike dobre, knjiga pa je pričakovano naletela tudi na dober odziv pri bralcih. Trenutno je na 3. mestu lestvice najbolj prodajanih tiskanih knjig in e-knjig, ki jo pripravlja New York Times, pri Amazonu pa so jo uvrstili med najboljše knjige letos.

Med liki, ki krojijo pestro dogajanje, sta bogata brata, ki živita v predmestju v Kaliforniji in se želita pomiriti s preteklostjo njune družine v Afganistanu, pripadnik afganistanske elite, ki pobegne v Pariz in tam postane uspešen pesnik, ki pa se spopada s številnimi notranjimi boji, in zdravnik v bolnišnici v Kabulu, ki je otroštvo preživel na grških otokih.

Po avtorjevih besedah je napisal vsako izmed zgodb ločeno, potem pa jih je povezal z zgodbo o bratih, ki jo je napisal najprej. Vsako poglavje tako razkriva nekaj, o čemer bralec bere že v predhodnih poglavjih.

Čeprav so knjižni junaki razkropljeni po različnih koncih sveta in živijo v različnih obdobjih, jih povezuje pojem ljubezni med brati oz. sestrami, pa tudi žrtvovanje. "Vse bratske ljubezni so fascinantne, kajti zaznamuje jih princip potisni-potegni, gre za odnos, ki je poln protislovij in konfliktov," vsebino razkriva 48-letni Hosseini, ki je sam najstarejši izmed petih otrok. "Ljudje, ki se brezpogojno ljubijo, so lahko tudi izjemno kruti drug do drugega."

Kulturne razlike med ZDA in Afganistanom so zelo očitne
Ob tem Hosseini pravi tudi, da družinsko življenje v ZDA poteka povsem drugače kot v Afganistanu, kjer je preživel otroška leta. "V ZDA je nekaj najbolj naravnega, da smo sami, prosti čas pogosto preživljamo sami, in takrat smo lahko res takšni, kot smo. To je ravno nasprotno od načina, kakor sem odraščal sam. Ko si iz doma stopil na ulico, je bilo tam takoj 15 ljudi, od stricev, tet do bratrancev."

Pisateljev prvenec Tek za zmajem, ki je na voljo v 70 državah, je bil na lestvici najbolje prodajanih knjig New York Timesa kar sto tednov. Po romanu je posnet tudi film. Avtorjev drugi roman, Tisoč veličastnih sonc, pa je že takoj ob izidu zasedel prvo mesto lestvice New York Timesa.

Prevedena Hosseinijeva šesta knjiga bo slovenskim bralcem na voljo novembra.