Pesnik in esejist Uroš Zupan. Foto: BoBo
Pesnik in esejist Uroš Zupan. Foto: BoBo

Ob 100. obletnici rojstva Joséja Saramaga se mu bomo poklonili z literarnim večerom, ki ga je pred leti pripravila Alenka Bole Vrabec, ki je poskrbela tudi za prevod. Režiserka je Irena Glonar, bralka Lidija Hartman, napovedovalka Blažka Müller, interpretirata Boris Juh in Stannia Boninsegna.

Sorodna novica Uroš Zupan: Znamenja v kroženju

Pesnik in esejist Uroš Zupan je v knjigi Znamenja v kroženju, za katero je prejel Rožančevo nagrado, objavil eseje o svojem osebnem in hkrati poznavalskem odnosu do poezije in o raznovrstnih pesnikih, ki so kakor koli vplivali nanj, od Prešerna prek Zajca in Strniše do mlajših sodobnikov. Spominski esej z naslovom Brbotajoča energija je posvetil Alešu Debeljaku. Urednik oddaje je Vlado Motnikar, režiserka Ana Krauthaker in interpret Primož Pirnat.

Letos prav tako mineva 100 let od rojstva Kurta Vonneguta. Foto: AP
Letos prav tako mineva 100 let od rojstva Kurta Vonneguta. Foto: AP

V letih 2018 in 2019 so v prevodu Branka Gradišnika v dveh knjigah izšle Zbrane zgodbe ameriškega pisatelja Kurta Vonneguta, ki je živel med letoma 1922 in 2007. Znameniti avtor romanov, kot sta Klavnica 5 in Zajtrk prvakov, je znan predvsem po daljših literarnih oblikah. Kratke zgodbe je pisal v mlajših letih in si z njimi služil kruh. Tiha voda je vzeta iz prve knjige, ki obsega 51 zgodb, razdeljenih v štiri tematske sklope: Vojna, Ženske, Znanost in Romantika. Interpret je Saša Tabaković, glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina, tonski mojster Urban Gruden in režiser Alen Jelen. Urednika oddaje, ki je bila posneta leta 2018, sta Matej Juh in Staša Grahek.