V sklopu kongresa je na ogled tudi razstava slovenske ilustracije, ki je bila prej na ogled na sejmih v Frankfurtu in Bologni. Foto: JAK
V sklopu kongresa je na ogled tudi razstava slovenske ilustracije, ki je bila prej na ogled na sejmih v Frankfurtu in Bologni. Foto: JAK

Na kongresu sodeluje približno 25 slovenskih udeležencev, ob tej priložnosti pa so v Trstu pripravili tudi razstavo ilustracij, ki je na ogled v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu. Razstava je bila prej na ogled na sejmih v Frankfurtu in Bologni. Izbor del 44 avtorjev in avtoric bo na ogled do 3. decembra.

Svetovni kongres poteka vsako drugo leto. Kot so sporočili iz Javne agencije za knjigo RS (Jak), se ga Slovenci v zadnjih letih redno udeležujejo ter sodelujejo na okroglih mizah, predavanjih in s predstavitvami plakatov. Slovenska sekcija IBBY, ki jo vodi Tina Bilban, članica upravnega odbora svetovnega IBBY, je tokrat sodelovala tudi pri organizaciji kongresa.

Na kongresu bodo podelili nagradi IBBY - asahi in IBBY-iRead, prav tako bo potekala predstavitev zadnjih dveh dobitnikov Andersenove nagrade, in sicer pisatelja Heinza Janischa in ilustratorja Sydneyja Smitha, ter predstavitev IBBY častne liste. Med kongresom bo potekala tudi generalna skupščina zveze.

Kot so še sporočili iz Jaka, se je pred kongresom v Ljubljani oglasila delegacija kitajskih založnikov, ustvarjalcev in raziskovalcev mladinske književnosti, ki so se seznanili s slovensko otroško in mladinsko književnostjo.