Freedom ima isti zapeljivi pripovedniški impulz, ki je naredil Franznovo prejšnjo družinsko dramo tako privlačno, piše Jonathan Jones v Guardianu. Tudi ta knjiga je intimna in globoko realistična zgodba o družinskem življenju in bližnjih razmerjih s trikotnikom likov, ki se primerjajo z liki v Tolstojevi mojstrovini Vojna in mir. Foto:
Freedom ima isti zapeljivi pripovedniški impulz, ki je naredil Franznovo prejšnjo družinsko dramo tako privlačno, piše Jonathan Jones v Guardianu. Tudi ta knjiga je intimna in globoko realistična zgodba o družinskem življenju in bližnjih razmerjih s trikotnikom likov, ki se primerjajo z liki v Tolstojevi mojstrovini Vojna in mir. Foto:
Jonathan Franzen se je v okviru serije Veliki ameriški romanopisci znašel na naslovnici revije Time in tako postal prvi še živeči pisatelj v zadnjem desetletju po Stephenu Kingu, ki ga je doletela ta čast. Foto: Time
Oprah Winfrey
Tudi Oprah Winfrey je navdušena nad novim Franznovim romanom (njen izvod je bil verjetno brez napak). Franzen pa nima nič proti njeni navdušenosti. Foto: EPA

Desettisoče kopij sveže izdanega in težko pričakovanega - od izdaje zadnjega njegovega dela Popravki je minilo deset let (!) - Franznovega romana Freedom so morali umakniti s polic knjigarn v Veliki Britaniji. Razlog? Dela preden je šlo v tisk niso še enkrat pregledali, drugače povedano, niso opravili korektur. In roman, izdan brez korektur, je roman, v katerem kar mrgoli takšnih in drugačnih napak (od zatipkanosti do napačno postavljenih ločil).

Napaki pri pripravi na tisk
Založba v svojo obrambo pravi, da se je pri tiskanju zgodila napaka in je v tisk pomotoma šla prva - še nepopravljena - različica romana, namesto tiste, ki je bila že pregledana. Iz tiskarne HarperCollins pa so sporočili, da so nekorigiran roman natisnili in poslali v prodajo pomotoma, kar pa seveda ne spremeni dejstva, da so prodali že vsaj 8.000 izvodov, 80.000 izvodov pa je še oziroma je bilo v britanskih knjigarnah (to vključuje tudi spletno prodajo). K temu dodajajo, da kupci 'okrnjene' verzije knjigo lahko zamenjajo za novo, ki bo izšla šele prihodnji teden.

Sam pisatelj pa je na literarnem večeru v londonskem Southbank centru povedal, da so kopirali napačno datoteko in še sam potrdil, da bodo knjige na željo kupcev zamenjali. Sicer pa je, sodeč po njegovi izjavi za časopis Guardian, napako sprejel, čeprav naj bi šlo celo za take napake, ki so posegale v majhne, pa kljub temu pomembne lastnosti glavnih junakov.

Spor z Oprah in posledična slava
Franzen je po svetu zaslovel s svojim tretjim romanom Popravki (njegov prvi roman je The Twenty-Seventh City iz leta 1988, drugi pa Strong Motion iz leta 1992), pri čemer je za njegovo slavo vsaj malo poskrbel tudi incident s slavno Oprah Winfrey, ko je pisatelj najprej privolil, da bo njegov roman del Oprahinega bralnega kluba, nato pa to privoljenje umaknil. Duhovi z Oprah so po najnovejšem pomirjeni, ker je voditeljica sama še pred izidom romana Freedom, tega izbrala za svoj knjižni klub. Tokrat Franzen (še?) ni imel nič proti.

Novo veliko delo
Popravki so sicer pisatelju zagotovili cel kup oboževalcev, ki so bili zaradi desetletnega umetniškega molka že kar na trnih, a ta se je nato umaknil v esejistiko in novinarstvo in napisal knjigo spominov (v slovenščini je letos, ravno v času Franznovega obiska v Ljubljani, izšla knjiga Območje nelagodja - osebna zgodovina). Z naslednikom velikega romana Popravki - te so mnogi kritiki primerjali s Tolstojevo Vojno in mirom, kar ni ušlo tudi najnovejšemu Franznovemu delu - pa se nadejamo nove velike uspešnice, ki ima poleg tega tudi literarno težo.

Kritiki so namreč Freedom že označili za "izjemno delo, ki je še korak naprej od velikanske nadarjenosti, ki ga je Franzen pokazal v Popravkih" - tako kot pri prejšnjem romanu je na začetku branje težavno, nato pa bralca potegne vase. Na koncu s stopnjujočim se zadovoljstvom ugotovimo, da je to čisto "druga liga" od Franznovih sodobnikov.

Že spet o disfunkcionalni družini
Freedom je zgodba o na videz (a res le na videz) popolni družini Patty in Walterja Berglunda iz predmestja St. Paula v Minnesoti. Walter je pravnik, ki dela za multinacionalko, njegova žena Patty, nezadovoljna predmestna mati, pa skrbi za njuna dva otroka Jessico in Joeyja. Na prvi pogled je to srečno gospodinjstvo, a njihovi čustveni temelji so krhki ...