Na sejmu bodo predstavili letošnje nove knjižne izdaje. Foto: Mladinska knjiga
Na sejmu bodo predstavili letošnje nove knjižne izdaje. Foto: Mladinska knjiga
Frankfurt po Frankfurtu vsako leto privabi veliko bralcev.
Že prvi dan se je prodajne razstave udeležilo veliko ljudi. Foto: RTV SLO
Stephen Hawking
Ob letu fizike je novo knjigo izdal tudi Stephen Hawking. Foto: EPA

Knjigarnarji so tako kot vsa leta doslej izmed številnih novosti, ki so bile razstavljene na frankfurtskem knjižnem sejmu, izbrali več kot 10.000 tujih knjižnih novosti z različnih področij, ki jih bodo predstavili v Cankarjevem domu. Na predstavitvi, ki jo je odprla rektorica Univerze v Ljubljani Andreja Kocijančič, so na ogled predvsem knjige iz angleškega govornega področja, izbirati pa je mogoče tudi med naslovi del, izdanih v Nemčiji, Španiji, Italiji in Franciji. Organizatorji so izbrali dela več kot 450 tujih založb.

Tudi prevodi slovenskih avtorjev
Knjigarnarji so v okviru sejma Frankfurt po Frankfurtu na ogled postavili tudi dela slovenskih avtorjev, ki so v zadnjem letu izšla v tujih jezikih. V zadnjih letih so tako bralci po svetu lahko spoznali Andreja Blatnika, Vladimirja Bartola, Evalda Flisarja, Draga Jančarja, Ferija Lainščka, Josipa Ostija, Brino Svit, Tomaža Šalamuna in Slavoja Žižka. Žižek je bil avtor oziroma soavtor 32 strokovnih knjig, ki so letos izšle v tujini, s čimer je presegel lanskih 16 novih izdaj v tujini.

Obiskovalci razstave, ki bo vsak dan odprta do 20.00, pa se bodo lahko udeležili tudi več spremljevalnih dogodkov, med njimi okrogle mize Kako izdati knjigo v tujini, pogovora z avtorjem romana Fužinski bluz Andrejem E. Skubicem, predstavitve uglednih tujih založnikov in pogovora ob letu fizike, v katerem se bodo spraševali, ali je fizika lahko zabavna. To znanost bodo skušali širši javnosti približati tudi prek ogleda knjig o najnovejših odkritjih in njeni zgodovini.

Kaj priporočajo organizatorji?
Med najbolj znane avtorje s tega področja sodi britanski fizik Stephen Hawking, ki je letos skupaj z Leonardom Mlodinovim izdal knjigo A Briefer History of Time (Krajša zgodovina časa). V delo sta avtorja vključila tudi zadnja odkritja v teoriji strun in obravnavano temo strnila v pregled razvoja iskanja celovite teorije o silah v fiziki.
Organizatorji poleg Hawkingovega dela posebej izpostavljajo še Lionel Shriver z delom We Need to Talk About Kevin (Pogovoriti se morava o Kevinu), Alana Ducassea in njegovo knjigo za vse kuharske navdušence Grand Livre de Cuisine: Alain Ducasse's Culinary Encyclopedia in Šoičija Aokija in njegovo delo Fresh Fruits (Sveže sadje). Na sejmu bodo tako zadovoljili vse okuse, saj bodo na svoj račun prišli tako strokovnjaki kot tudi tisti, ki radi posežejo po zabavnejših vsebinah.

Pravi frankfurtski sejem ...
Frankfurtski sejem je letos potekal med 19. in 23. oktobrom, na njem pa se je kot posebna gostja predstavljala Južna Koreja. Na njem se je predstavilo 7.200 založnikov iz več kot stotih držav (med njimi tudi 19 razstavljavcev iz Slovenije), ki so ljubiteljem literature ponudili več kot 100.000 novih izdaj.