Prvi folij angleškega dramatika Williama Shakespeara (1564–1616) so natisnili pred skoraj 400 leti, sedem let po dramatikovi smrti. Foto: AP
Prvi folij angleškega dramatika Williama Shakespeara (1564–1616) so natisnili pred skoraj 400 leti, sedem let po dramatikovi smrti. Foto: AP

Gre za knjigo iz leta 1623 z naslovom Comedies, Histories and Tragedies (Komedije, zgodovine in tragedije). V njej so prvič zbrana dela britanskega dramatika Williama Shakespeara.

Vključuje 36 rokopisov, od tega 18 dram, ki bi bile sicer izgubljene, kot sta Macbeth in Vihar. Kompilacijo sta po smrti najslavnejšega dramatika sestavila in uredila Shakespearova partnerja v igralski skupini King's Men John Heminges in Henry Condell.

Del folija so tudi vgraviran portret avtorja in poetični pokloni angleškega dramatika Bena Johnsona in drugih, poroča britanski BBC.

Prvotno so natisnili 750 izvodov Prvega folija. Do danes se je ohranilo le 232 izvodov, od tega jih je le peščica v zasebnih zbirkah, so sporočili iz avkcijske hiše Sotheby's.

Foto: AP
Foto: AP

Ocenjujejo, da je izvod Prvega folija, ki so ga sedaj prodali na dražbi v New Yorku, eden od samo 20 izvodov v zasebni lasti. Preostali so trenutno razstavljeni v muzejih in knjižnicah po vsem svetu.

18 dram, tudi Dvanajsta noč in Julij Cezar
Od 39 dram, ki jih je napisal Shakespeare, je v Prvi folij vključenih 18 dram, med njimi poleg omenjenih dveh med drugim Antonij in Kleopatra, Dvanajsta noč, Julij Cezar, Ukročena trmoglavka ter Konec dober, vse dobro.

Rekordna cena z dražbe za izvod Prvega folija je za zdaj 6 milijonov evrov, za tolikšen znesek so ga namreč kupili leta 2001, so sporočili iz dražbene hiše Christie's.