Ihan na podelitvi v Cankarjevem domu. Foto: BoBo
Ihan na podelitvi v Cankarjevem domu. Foto: BoBo
Pogovor
Pogovor nominirancev. Foto: BoBo
Rožančev nagrajenec Alojz Ihan

Ihan, ki je bil za delo Hvalnica rešnjemu telesu za Rožančevo nagrado nominiran že lani, v zbirki Državljanski eseji (Študentska založba, 2012), Ihan neposredno sooči le na videz uspešno zgodbo slovenske tranzicije z vprašanjem še vedno kolektivizirane odgovornosti in družbene solidarnosti. Rdeča nit nabora 11 esejev je vprašanje morale, o kateri avtor premišljuje brez vrednostnih opredelitev, zgolj kot o "fiziološkem naravnem pojavu", objektivno in stvarno, piše v obrazložitvi nominacije.

"Avtor z duhovito in na realnih tleh stoječo neposrednostjo pokaže, kako in zakaj je bila na videz uspešna zgodba slovenske tranzicije le relativno vzdržljiv barvni premaz, ki se svoji odluščljivosti ne more več izogniti," so še zapisali člani žirije.

Največji greh - kolektivizem
Ihan je na razglasitvi v Cankarjevem domu dejal še, da je "naš največji greh kolektivizem", saj zaradi utopičnega mišljenja, da nas bo kolektiv rešil, prelagamo odgovornost na druge.

Kot je pojasnil, v svojih tekstih rad provocira, ob čemer je dejal, da je to smotrno v slovenskem prostoru, saj da je "naša veščina, da spregovorimo le takrat ko se z nečim blazno ne strinjamo". Tudi svojim študentom mora za odprtje razprave vedno ponuditi nekaj, s čimer se sploh ne strinjajo.

Nominiranci izbrani izmed 17 del
Poleg nagrajenca sta bila za nagrado nominirana še Marcel Štefančič jr. in Igor Škamperle. Nagrajenca za nagrado za najboljšo esejistično zbirko so razglasili po pogovoru, ki ga je z nominiranci vodila Ignacija J. Fridl. Odločitev je podala žirija v sestavi Edvarda Kovača, Fridlove, Barbare Pogačnik, Milčka Komelja in Mihe Pintariča. Žirija je nominirana dela izbrala izmed 17 esejističnih del.

Druga dva nominiranca pa ...
Škamperle, nominiran s knjigo Endimionove sanje, se je v pogovoru s Fridlovo dotaknil fenomena mitov. Kot je dejal, pa tudi zapisal v svojih esejih, "mit sicer ne govori resnice, vendar ne laže".

Štefančič, ki se je za nagrado potegoval z delom Zakaj si življenje zasluži, da ga izgubimo, v katerem so zbrani nekrologi pomembnim ljudem v človeški zgodovini, pa se je razgovoril o problemu svobode. Kot je dejal, je bila večina odličnih piscev deležna silnega trpljenja, iz katerega so črpali navdih, omenil pa je tudi težavo tipkalnih strojev, ki jo je po njegovem mnenju rešil računalnik.

Nagrado, poimenovano po pisatelju Marjanu Rožancu, bodo Ihanu izročili 21. septembra na Trubarjevi domačiji.

Rožančev nagrajenec Alojz Ihan