Foto:
Foto:
Britanski šolarji
Britanski šolarji bodo še brali klasike, a najbrž samo v šoli. Foto: EPA

"Nevarnosti, da bi šole v Veliki Britaniji prisilili, da se znebijo klasičnih literarnih del, sploh ni," je zagotovilo britansko ministrstvo za izobraževanje.

a Charles Dickens in George Eliot ostajata".

Starim bodo delali družbo mladi
"Ta dela so ključen del naše nacionalne dediščine. Otroke in mladino moramo spodbujati, naj berejo dela, ki so prestala preizkus časa. Zato bo v šolah vedno čas za preizkus znanja o teh literarnih draguljih," je bil poetičen Johnson. Strinja pa se, da je za mlade koristno tudi branje modernih avtorjev, ki spodbujajo domišljijo in širijo znanje.

Ministrstvo za izobraževanje napoveduje, da nekaj sprememb vendarle bo. Manj bo obveznih literarnih del, tako da bodo imeli učitelji nekoliko več manevrskega prostora in lahko učencem predlagali tudi kakšno knjigo po svojem izboru. Najpomembnejša naloga učiteljev pa ostaja otrokom vcepiti ljubezen do branja.

Terapija z Jane Austen
Že pokojni britanski politik je nekoč izjavil, da ga je branje romanov Jane Austen pomirjalo, ko je bil premier. Zakaj ne bi bila Austenova terapevtska tudi za šolarje, ki so v teh časih preveč obremenjeni, pravijo na ministrstvu. Pomembno je, da mladi dela Shakespeara in Jane Austen preberejo v času obveznega šolanja. Za večino otrok je to edina priložnost, da se seznanijo s tema velikanoma, so prepričani na ministrstvu za izobraževanje.