V Zambiji rojeni pisatelj Wilbur Smith je v svoji bogati karieri napisal 49 knjig. Foto: EPA
V Zambiji rojeni pisatelj Wilbur Smith je v svoji bogati karieri napisal 49 knjig. Foto: EPA

"Avtor svetovnih uspešnic Wilbur Smith je umrl nepričakovano na svojem domu, ob jutranjem branju in pisanju, ob njem je bila njegova žena Niso," so sporočili na spletni strani Wilbur Smith Books.

"Nesporni in neponovljivi mojster pustolovskega pisanja je več kot pol stoletja navduševal bralce po vsem svetu, njegova dela so bila prodana v več kot 140 milijonih izvodov, prevedena pa v več kot trideset jezikov," so dodala. Ob tem niso navedli vzroka smrti.

Smith je leta 1964 debitiral je z novelo Ko se lev hrani (When the Lion Feeds). Zgodba o mladem fantu, ki odrašča na ranču v Južni Afriki, je postala takojšnja uspešnica, sledilo ji je še 17 delov.

Ljubitelj lova in pustolovščin, ki jih je opisoval v svojih delih

Rojen je bil leta 1933 v Zambiji britanski družini. Njegovo otroštvo je bilo prežeto z življenjem v divjini in z lovom v afriški savani na družinskem ranču. Med drugim je bil izkušen pilot in potapljač. Ime je dobil po ameriškem pilotu Wilburju Wrightu.

Pri letu in pol je zbolel za cerebralno malarijo, zaradi česar je obstajal strah, da bi imel lahko trajne poškodbe možganov. "(Bolezen) mi je verjetno pomagala, saj menim, da moraš biti malo nor, da se poskusiš preživljati s pisanjem," je dejal.

Ljubezen do branja in narave mu je privzgojila njegova mati, oče je bil drugačen, strog in discipliniran.

Pri osmih letih mu je v roke potisnil puško, in kot je kasneje priznal Wilbur, ga je ljubezen do lova spremljala vse življenje. Za BBC je dejal, da je pri 13 letih ubil leva, ki je napadel govedo na posestvu. Kot zavzeti naravovarstvenik je imel svoj rezervat za lov, posedoval je tudi tropski otok na Sejšelih.

"Njegova knjiga Ko se lev hrani, je veljala za najdaljšo zgodbo v zgodovini založništva, saj je opisovala tri generacije skozi tri stoletja. Vse od kritičnega obdobja začetka kolonizacije Afrike do ameriške državljanjske vojne in apartheida v Južni Afriki," je dejal njegov založnik.

Ob tem je dodal, da je bilo knjižno delo Taita tisto, s katerim se je avtor "najmočneje identificiral, kot tudi Rečni bog (River God), obe deli sta še danes med njegovimi najbolj priljubljenimi romani".

Med njegovimi uspešnicami je tudi Zmaga sonca (The Triumph of the Sun).

Ali kot je dejal sam: "Pisal sem o črncih in belcih. O lovu in rudnikih zlata, o pijančevanju in ženskah."

Leta 2018 je napisal knjigo spominov Na leopardovi skali (On Leopard Rock), v kateri je razkril težave, ki jih je imel v življenju, tudi neuspešne zakonske zveze (poročen je bil štirikrat) – a vsi ti dogodki, so ga zaznamovali, da je postal pisatelj, kakršen je bil. Ali kot je dejal sam: "Želim si, da se me spominjajo kot nekoga, ki je dajal užitek milijonom ljudi."