Foto: EPA
Foto: EPA

Zanjo se letos potegujejo Mateja Gomboc, Jure Jakob, Neli K. Filipić, Nataša Konc Lorenzutti, Miroslav Košuta, Vinko Möderndorfer, Maša Ogrizek, Sebastijan Pregelj, Simona Semenič in Cvetka Sokolov.

Foto: DSP
Foto: DSP

Mateja Gomboc je nominirana za mladinski roman Balada o drevesu, Jakob za pesniško zbirko za otroke Vranja potovanja, Neli K. Filipić za detektivsko-pustolovski roman Fronta. Nataša Konc Lorenzutti je žirijo prepričala s knjigo Tronci, Košuta s pesmimi za mlade v zbirki Božaj veter, Möderndorfer pa z mladinskim romanom Sončnica.

V igri za nagrado so še Maša Ogrizek s pripovedjo za otroke Lisičja luna, Pregelj s knjigo iz zbirke Zgodbe s konca kamene dobe Vrnitev, Simona Semenič z romanom Skrivno društvo KRVZ in Cvetka Sokolov z romanom Reči, ki jih ne razumem.

DSP desetnico, nagrado za otroško in mladinsko književnost, podeljuje za obdobje zadnjih treh let. Tudi letos je izbor del pripravila Dragica Haramija, o nominiranih delih pa je odločala žirija v sestavi: predsednica Aksinja Kermauner in člani Jana Bauer, Igor Bratož, Majda Koren in Magdalena Svetina Terčon, so sporočili iz DSP-ja.

Lani je desetnico prejel Damijan Šinigoj za mladinski roman Kjer veter spi.