Hornby se poteguje za nagrado whitbread v kategoriji romanov. Foto: EPA
Hornby se poteguje za nagrado whitbread v kategoriji romanov. Foto: EPA
Salman Rushdie
Rushdie je veliko prahu dvignil s svojimi Satanskimi stihi. Foto: Reuters
Andrea Levy
Lanska dobitnica nagrade whitbread je Andrea Levy. Foto: EPA

Strokovna žirija je v ožji izbor uvrstila tragikomedijo Nicka Hornbyja A Long Way Down, roman Salmana Rushdieja Shalimar The Clown, delo Ali Smith The Accidental in The Ballad of Lee Cotton Chrisa Wilsona. Omenjeni avtorji so se v ožji izbor za literarno nagrado uvrstili med 122 romani, kolikor jih je strokovna žirija ocenila.

Kaj lahko motivira željo po smrti?
Nick Hornby v romanu A Long Way Down opisuje štiri ljudi, ki se srečajo na vrhu nebotničnika, potem ko se je vsak od njih odločil, da bo naredil samomor in skočil s stolpnice. Žirija je roman, v katerem glavni junaki opisujejo usodo drug drugega, opisala kot duhovit in sočuten hkrati. Najnovejši roman spornega avtorja z indijskimi koreninami Salmana Rushdieja, ki je v preteklosti veliko prahu dvignil s Satanskimi stihi, se vrti okoli muslimanskega fantiča iz vasi v Kašmirju, ki ga islamski radikalni mula vzgaja v terorista. Žirija je pohvalila predvsem avtorjevo narativno sposobnost.

Odraščanje, nerazumljenost in predsodki
Tretja nominiranka Ali Smith je v romanu The Accidental v središče prav tako kot Rushdie postavila otroka. Glavna junakinja romana je 12-letna deklica, ki je skupaj z družino na počitnicah v Norfolku in vsako jutro s svojo kamero snema jutranjo zoro. Še zadnji med nominiranci za najboljši roman preteklega leta pa je Christopher Wilson z romanom The Ballad of Lee Cotton. Knjiga pripoveduje zgodbo o dečku iz rasno mešanega zakona, ki pa je zelo svetle polti in ga zato družba v Eureki v Misisipiju ne sprejme medse.

Vse bo znano januarja
Znana so tudi dela, ki se bodo za nagrade potegovala v drugih kategorijah (najboljši knjižni prvenec, zbirka poezije, biografija in delo za otroke), med njimi tudi biografija slikarja Matissa Hilary Spurling, zbirka poezija Jane Yeh z naslovom Marabou in prvenec Petra Hobbsa The Short Day Dying. Nagrajenci britanskih literarnih nagrad bodo znani 4. januarja prihodnje leto. Žirija je letos izbirala med 476 deli, ki so izšla v preteklem letu, pogoj za njihovo uvrstitev v konkurenco pa je, da avtorji ustvarjajo v Veliki Britaniji ali na Irskem.

Iščejo naslednika Andree Levy
Zmagovalec nagrade whitbread za najboljše literarno delo preteklega leta pa bo razglašen 24 januarja na slovesnosti v Londonu, ko bo prejel tudi 25.000 funtov denarne nagrade. Prvič so nagrado whitbread za najboljše literarno delo podelili leta 1985, od takrat pa je sedemkrat zmagal roman, petkrat zbirka poezije, štirikrat biografija, trikrat prvenec in enkrat delo za otroke. Na lanski podelitvi nagrad whitbread je glavno nagrado prejela Andrea Levy za delo Small Island, v katerem opisuje življenje jamajškega para, ki živi v povojni Britaniji.