Foto:
Foto:
Brian Green: Tkanina vesolja (Prostor,  čas, tekstura resničnosti)
Svet je drugačen, kot je videti. Foto: Učila International

Z deloma Tkanina vesolja (Prostor, čas in tekstura resničnosti) Briana Greena in Na ramenih velikanov - zgodovinski mejniki v fiziki in astronomiji Stephena Hawkinga so pri založbi Učila International skušali zapolniti vrzel v korpusu razpoložljivega branja v slovenskem jeziku. Po besedah urednice pri založbi Učila International so namreč pri nas knjige s poljudnoznanstveno vsebino preslabo zastopane.

Peterica velikih
Novi prevod pisanja Stephena Hawkinga v prevodu Dušana Dvorščaka prinaša vpogled v razmišljanje in delo petih velikih znanstvenikov, ki so bistveno določali kretnice razvoja znanstvene misli. Imena teh petih umov so Nikolaj Kopernik, Galileo Galilei, Johannes Kepler, Isaac Newton in Albert Einstein.

Stephen Hawking je v delo Na ramenih velikanov - zgodovinski mejniki v fiziki in astronomiji vključil izseke iz spisov omenjenih znanstvenikov in njihove besede pospremil z razširjenimi biografskimi podatki ter kontekstom njihovih misli. Besedilo bodo lahko razumeli tudi tisti, ki niso najbolj posvečeni skrivnosti fizikalnih zakonov, za lažje razumevanje pa je knjiga opremljena z 250 fotografijami.

Kaj je resnica in kaj videz?
Prebiranje druge novosti - prevedla jo je Urška Pajer - naj bi bralcu pomagalo prebiti se do vsaj grobega razumevanja delovanja vesolja. Brian Green razkriva, da zakoni fizike ne narekujejo določene časovne poti; časovna puščica naj bi bila relikvija razmer ob velikem poku. Green skuša tako bralcu pojasniti, da je resničnost precej drugačna od sveta, ki ga spoznavamo prek vsakdanjih izkušenj.

Fizikalno dogajanje na mikroravni nam ostaja skrito, vodijo pa ga precej drugačni zakoni, kot so tisti, do katerih se lahko prikopljemo z golim opazovanjem "površinskega dogajanja". Urednica Branka Fišer je zato Tkanino vesolja opisala kot knjigo, ki nam prinaša odgovore na vprašanja, "ki od nekdaj begajo človeka".