Leta 1973 je José Emilio Pacheco za knjigo Načelo užitka prejel nagrado Xavierja Villaurrutie za pripovedništvo. Foto: Cankarjev dom
Leta 1973 je José Emilio Pacheco za knjigo Načelo užitka prejel nagrado Xavierja Villaurrutie za pripovedništvo. Foto: Cankarjev dom
José Emilio Pacheco: Načelo užitka
Načelo užitka povezuje šest kratkih zgodb in kratek roman, po katerem je delo dobilo naslov. Foto: EPA

Literarni večer z mehiškim pisateljem je v okviru festivala Viva Mehika se je zgodil 19. marca, ko so v Cankarjevem domu v središče postavili prav omenjeno knjižno delo. Pod naslovom Načelo užitka (Založba Tuma) se skriva šest kratkih zgodb in kratek roman, po katerem je knjiga dobila naslov.

Od otroštva do starosti
V romanu spoznamo najstnika, ki odkriva ljubezen, spolnost, pa tudi pokvarjenost tako Mehike kot celotnega sveta. Niz kratkih zgodb pa popelje bralca skozi različna obdobja človekovega življenja. Zgodba Lepo prosim, milostljiva, da vam bo v kratek čas je nekakšna zgodba o duhovih, ki se je ohranjala prek ustnega izročila ter postala tako ena izmed številnih legend o mestu, hkrati pa je lahko tudi kritika ekscesov, ki si jih dovoli neprijetni predsednikov brat. Kremplji postavljajo v središče prijateljstvo, odnos, ki je hitro lahko zmuzljiv in skrivnosten. Korida je zgodba o metroju v prestolnici, v Langerhausu se pisatelj dotika upanja, ki nam ga v otroških letih ni manjkalo, kot protipol temu pa postavi prikazen, v kakršno nas lahko spremeni življenje. Ko sem odšel iz Havane pa je zgodba o potovanju skozi čas, ki znova pokaže, da v svojem individualnem bivanju ne moremo ubežati teži zgodovine.

Načelo užitka je bilo izdano leta 1972, leto pozneje pa je avtor zanj prejel nagrado Xavierja Villaurrutie za pripovedništvo. V slovenščino je knjigo prevedla Tina Malič.

José Emilio Pacheco je prav tako avtor del Las batallas en el desierto (Bitke v puščavi), El viento distante (Oddaljeni veter) in La sangre de Medusa (Meduzina kri), znan pa je tudi po pesniških zbirkah Los elementos de la noche (Elementi noči, 1963) in El silencio de la luna (Lunin molk, 1994). Zanjo je prejel nagrado Joséja Asuncióna Silve za najboljšo pesniško zbirko v španskem jeziku med letoma 1990 in 1995.