Najprej se bodo na tekmovalni oder pripeljali igralci predstave Hlapci.pdf. Foto: Sandra Požun
Najprej se bodo na tekmovalni oder pripeljali igralci predstave Hlapci.pdf. Foto: Sandra Požun
Kraljica Margot
Mladinsko gledališče tekmuje s predstavo Kraljica Margot. Foto: Mladinsko gledališče
Kralj Ojdip
Kako se bo v mariboru znašel Kralj Ojdip? Foto: Gledališče Koper
Bratje Karamazovi
Mile Korun je na oder postavil Brate Karamazove. Foto: SNG Drama Ljubljana

V tekmovalni program največjega gledališkega festivala pri nas je selektor Marko Sosič uvrstil devet predstav, tri pa se bodo zvrstile v spremljevalnem programu. Predstave bodo uprizarjali v SNG-ju Drama Maribor, en dan po uprizoritvi pa bodo o vsaki tekmovalni predstavi potekali še strokovni pogovori. Srečanje bo potekalo do 26. oktobra, ko bodo na sklepni slovesnosti podelili nagrade, med njimi najvišje slovensko gledališko priznanje - Borštnikov prstan za življenjsko delo. Slovesnemu odprtju je sledila spremljevalna predstava Moj ata, socialistični kulak.

Tekmovanje od sobote
Prva tekmovalna predstava Hlapci.pdf v režiji Sama M. Strelca (Drama SNG Maribor) je bila na sporedu 16. okrtobra. Ob njej se bodo za nagrade potegovale še predstave Kraljica Margot v režiji Diega de Bree (Slovensko mladinsko gledališče), Kralj Ojdip v režiji Vita Tauferja (Gledališče Koper in Prešernovo gledališče), Medtem v režiji Janusza Kice (SNG Nova Gorica), Hodnik v režiji Matjaža Zupančiča (SNG Drama Ljubljana), En španski komad v režiji Janusza Kice (SNG Drama Ljubljana), Bratje Karamazovi v režiji Mileta Koruna (SNG Drama Ljubljana) in Edvard drugi v režiji Diega de Bree (SNG Drama Ljubljana in Bitef Teater Beograd). Sosič je v tekmovalni program uvrstil še predstavo 100 minut, ki pa je zaradi zasedenosti igralcev ne bodo uprizorili.

Za razelektritev tekmovalnega ozračja
Za gledališki uvod v Borštnikovo srečanje bo poskrbela predstava Moj ata, socialistični kulak v režiji Michaela Babiaka (SLG Celje), ki sestavlja spremljevalni program. Tekmovalno ozračje v Mariboru bosta poskušali razelektriti še Črimekundan ali Brezmadežni v režiji Jerneja Lorencija (SNG Drama Ljubljana) in Samotni zahod v režiji Andreja Jusa (študenti AGRFT-ja Ljubljana).

85 kandidatov za tekmovanje
Vse predstave tekmovalnega programa so letos sestavni del ene skupine, medtem ko so bile lani razdeljene v dva sklopa. Devet predstav je Sosič izbral med 85 uprizoritvami, ki so jih na slovenskih odrih uprizarjali v sezoni 2004/2005. Izbiral je med 85 predstavami, malo manj, kot sezono prej, glede kakovosti pa so na približno enaki ravni kot izdelki prejšnje sezone.

Dobra predstava je usklajena
Kriterij za dobro predstavo je selektor definiral kot "usklajenost celotne podobe predstave, ki zna in zmore odpreti jasna in artikulirana vprašanja, tako v odnosu do sveta kakor do gledališča samega". Pri tem se je naslanjal tudi na svoje razumevanje in doživljanje gledališke umetnosti kot "zgodbe o človeku in njegovi usodi, znotraj časa in prostora, v katerem se odvija, in zgodbe o gledališču samem, ki se s svojo govorico zna dotakniti miselnih in čutnih razsežnosti sodobnega človeka".
Delo bo nadaljeval Matej Bogataj
Sezono 2004/05 je Sosič ocenil kot sezono brez velikih presežkov, v povprečnem kakovostnem standardu, a so kljub temu gledališčniki znali oblikovati nekaj predstav, ki sicer niso brez napak, a vključujejo določene presežke, zaradi katerih jih je selektor vključil v tekmovalni program Borštnikovega srečanja. Z jubilejnim srečanjem se njegovo dvoletno selektorsko delo končuje, nadaljeval pa ga bo Matej Bogataj.

Pester spremljevalni in vzporedni program
Tekmovalni program Borštnikovega srečanja bo potekal na odrih SNG-ja Drama Maribor, spremljevalni program pa se bo odvijal tudi drugje po štajerski prestolnici: na Prvi gimnaziji, v KGB-ju, Europarku, Literini knjigarni, ena predstava pa bo gostovala tudi v Selnici ob Dravi in Pekrah. V programu gledališčega srečanja bodo tako tudi nastopi študentov AGRFT-ja, koncerti, predstavitev knjig, projekcije dokumentarnih filmov in nastopi otroških gledaliških skupin.