Foto: Matthias Horn
Foto: Matthias Horn

Stelle v Avstriji podeljujejo od leta 2007 za izjemne dosežke na področju mladinskega gledališča.

Studio dunajskega Burgtheatra je letos dobil tudi stello za izjemno produkcijo za mladino, in sicer za predstavo Ich, Ikarus.

Štiričlanska žirija si je lani ogledala približno 110 predstav iz vse Avstrije in nominirala 23 predstav iz 18 različnih avstrijskih gledaliških skupin oziroma hiš in festivalov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kritika analognega in digitalnega mobinga
Predstava Mire Stadler kritizira tako digitalni kot tudi analogni mobing s strani vrstnic. Namenjena je gledalkam in gledalcem, starejšim od trinajst let. S predstavo je režiserka prepričala žirijo Avstrijskega združenja za mladini namenjeno upodabljajočo umetnost (ASSITEJ), poroča tednik koroških Slovencev Novice.

Mira Stadler se je rodila leta 1992. Po študiju kulturne in socialne antropologije je študirala režijo pri Martinu Kušeju in Anni Marii Krassnigg. Njeno režijsko delo Phaidras Liebe Sarah Kane je leta 2017 sodelovalo na festivalu Setkání-Encounter v Brnu in na srečanju dramskih šol v Stuttgartu.

Junija 2018 je v okviru avtorskega festivala Weltbühne v Marstallu Residenztheatra postavila predstavo Bis ans Ende ihrer Tage (Do konca svojih dni). V Burgtheater je sprva postavila otroško predstavo Der Räuber Hotzenplotz. V okviru festivala CarinthiJA2020 je jeseni 2020 uprizorila svojo predstavo Kommen.Gehen.Bleiben // priti.oditi.ostati.

Režiserka se trenutno predstavlja z novo predstavo z naslovom Tatsächlich Liebe v produkciji Theater KuKuKK. Predstava je premiero doživela v sredo, na ogled je v celovškem gledališču Kammerlichspiele. Ponovitve napovedujejo od 20. do 22. oktobra.