V središču odrskega zanimanja koreografke in plesalke Snježane Premuš so razmerja človeškega telesa in drugih medijev. Morda se je spominjate po predstavah Amplified Body 1 in 2 [Ozvočeno telo 1 in 2] ter Silent Body [Tiho telo]. Foto: Exodos
V središču odrskega zanimanja koreografke in plesalke Snježane Premuš so razmerja človeškega telesa in drugih medijev. Morda se je spominjate po predstavah Amplified Body 1 in 2 [Ozvočeno telo 1 in 2] ter Silent Body [Tiho telo]. Foto: Exodos

Ne pozabimo: Vsak papagaj je svoj kralj, ki posluša le zakone narave … Haywoodov citat iz knjige The Culture of The Copy je moja iztočnica za razmišljanje o nadaljevanju serije projektov, ki nastajajo kot projeciranje lastne podobe ...

Snježana Premuš
Ballettikka Internettikka
Ballettikka Internettikka je niz taktičnih umetniških projektov, ki raziskujejo brezžični medmrežni balet, kombiniran z gverilskimi taktikami in mobilnimi medmrežnimi prenosi v živo. Avtorja vdirata v različne prostore in lokacije ter izvajata internetne koreografije, temelječe na računalniških jezikih, poleg svojih, baletno nesposobnih teles pa manipulirata plesno omejene in politično tesnobne daljinsko vodene robote z vohunskimi kamerami, ki plešejo medmrežni balet. Foto: Exodos
Caden Manson/Big art group: The sleep (Cinema Fury 01)
Spanje - ogledate si jo lahko 8. maja - je ena izmed predstav projekta Filmska turbolenca, ki združujejo člane skupine Big Art Group, glasbenike v živo in pozabljena ali malo znana literarna dela. Značilnost Big Art Group sta svojstvena uporaba govorice medijev in mešanica odrskih žanrov. Rezultat so vedno nova, izzivalna dela, ki s svojo nekompromisnostjo, aktualnostjo in izvirnostjo pomembno prispevajo h kulturni raznolikosti in k odrski umetnosti.

Festival, ki bo do 8. maja potekal v Ljubljani, s posameznimi prireditvami pa bo dosegel tudi Vitanje, je v svojem 15. letu posvečen umetnosti, ki meji na znanost, družbeno angažiranost in nove tehnologije. Vse letošnje predstave so brezplačne, rezervirati pa jih je mogoče tukaj.
Predstava Dolly my Body se ukvarja z vprašanjem multiplikacije, Dolly - beseda teče seveda o slavni ovci - pomeni metaforo za kloniranje. Predstava je zastavljena kot sočasni razvoj zvokovnega, gibalnega in vizualnega materiala, s čimer preizprašuje razmerja med telesom in tehnologijo, predvsem v točkah mogoče prevlade enega ali drugega, piše v programski knjižici festivala.

Uveljavljena domača in tuja imena
Slovensko jedro letošnje izdaje festivala ob Premuševi tvorijo Igor Štromajer in Brane Zorman ter Dragan Živadinov, Dunja Zupančič in Miha Turšič. Iz tujine se bodo festivala udeležili Back to Back Theatre, skupina Big Art Group, skupina Crew in duet Asa Dinnia.

Živadinov še vedno raziskuje Noordunga
Gledališče Dragan Živadinov::Dunja Zupančič::Miha Turšič, ki bo po besedah Živadinova pod tem imenom nastopalo do leta 2045, bo 7. in 8. maja pripravilo po dva informansa v Vitanju, kjer je spominska soba slovenskega raketnega inženirja Hermana Potočnika Noordunga. Dunja Zupančič raziskuje v postgravitacijski umetnosti dva kompleksna sistema, praznotelesno režijo in sistem syntapiens, ter vizualizira njuno točko stika. Vse konceptualne informacije o praznotelesni režiji Dragana Živadinova in informacije o sistemu syntapiens Mihe Turšiča geometrizira s časovnim plastenjem in z informami.

Predtem bodo 6. maja ob 18. uri v Vitanju pod naslovom Srečanje z Zemljo odprli razstavo, na kateri bodo predstavljeni posnetki Zemlje, ki jih je iz vesolja naredil ruski kozmonavt, član posadke misij Soyuz TM-28 (1998) in Soyuz TM-32 (2001) Jurij Mihajlovič Baturin. Informans Postgravityart::Syntapiens Živadinova, Zupančičeve in Turšiča bo 8. maja ob 22. uri potekal v Stari elektrarni v Ljubljani.

Štromajerjevi sklepi o gverilskem projektu
Igor Štromajer in Brane Zorman bosta 7. maja v Plesnem teatru Ljubljana izvedla performans, na katerem bosta v živo in prek svetovnega spleta predstavila koncept skupnega projekta Ballettikka Internettikka in njegove rezultate. Ballettikka Internettikka je niz taktičnih umetniških projektov, ki raziskujejo brezžični medmrežni balet, kombiniran z gverilskimi taktikami in mobilnimi medmrežnimi prenosi v živo. Od leta 2001 do letos je bilo izvedenih 19 performansov Ballettikka Internettikka kot neposrednih gverilskih baletnih akcij.

Back to Back Theatre iz Avstralije bo 4. maja na Prešernovem trgu izvedel predstavo Majhni kovinski predmeti, flamska umetniška skupina Crew pod vodstvom Erica Jorisa, ki deluje na meji med umetnostjo in znanostjo, med performativnimi umetnostmi in novimi tehnologijami, bo 5. maja v prostorih Centromerkurja odigrala predstavo Eux, v Stari mestni elektrarni pa bo na ta dan mogoče slišati zvočni performans dueta Asa Dinnia, ki ga sestavljata libanonski umetnik Tarek Atoui ter francoski bobnar in elektroakustični glasbenik Uriel Barthelemi. Predstavo Spanje bodo člani skupine Big Art Group iz ZDA izvedli dvakrat - 7. in 8. maja, obakrat v Stari mestni elektrarni.

Avantgardna umetnost ... v Koloseju?!
Irena Pivka in Brane Zorman sta za letošnji festival pripravila projekt na temo intervencije v medijski oglasni prostor oz. video, ki si ga bo mogoče ogledati na prikazovalnikih na javnih in zasebnih površinah. Video Postani umetnik tudi ti je narejen kot agit-prop akcija za rekrutiranje prihodnjih umetnikov, da vstopijo v polje profesionalne umetniške kariere, da s svojo ustvarjalnostjo prispevajo skupnosti ali pa le realizirajo svoj lastni ego. Video bodo predvajali pred predstavami v ljubljanskem Koloseju, na prikazovalniku na Šubičevi in Slovenski cesti, na prikazovalnikih na železniški postaji Ljubljana in drugod.
A. J.





Ne pozabimo: Vsak papagaj je svoj kralj, ki posluša le zakone narave … Haywoodov citat iz knjige The Culture of The Copy je moja iztočnica za razmišljanje o nadaljevanju serije projektov, ki nastajajo kot projeciranje lastne podobe ...

Snježana Premuš