Foto:
Foto:
Drama Hodnik je Matjažu Zupančiču prinesla Šeligovo nagrado za najboljšo predstavo v celoti.
Znanstvenofantastični triler Anywhere out of this World se je prebil le v ožji izbor nominirancev za Grumovo nagrado.

Zmagovalno dramsko besedilo Križ je mračna in groteskna komedija, ki jo preveva atmosfera pravljičnih književnih del Gregorja Strniše. Drama nam predstavi dva ne preveč bistra tesarja, ki jima je bila naložena obnova razpela v cerkvi v nekem odročnem kraju. Pri delu pa napravita mnogo skoraj absurdnih neumnosti.



Sedem kandidatov v ožjem izboru
V ožji izbor kandidatov za Grumovo nagrado je žirija uvrstila sedem dramskih besedil. Poleg Briškijeve drame so se na seznamu izbranih znašli še Evald Flisar z dramo Akvarij, igralka Saša Pavček z monokomedijo Al' en al' dva, Boštjanu Tadelu je nominacijo prinesel znanstvenofantastični gledališki triler Anywhere out of This World, Matjaž Zupančič pa je upal, da mu bo 2. zaporedno Grumovo nagrado prinesla komedija Bolje tič v roki kot tat na strehi.

Seznam nominirancev pa sta sklenila Vinko Mödrndorfer s satiro Mrtve duše in dramatičarka makedonskega rodu Žana Mirčevska, ki je na papir spravila dramo Odstriranje.

Kdo je najboljši slovenski dramatik leta 2004 je presodila strokovna žirija v sestavi Vilma Štritof Čretnik, Matej Bogataj, Tomaž Gubenšek, Alja Predan in Darja Reichman.

Zupančičevo drugo slavje v Kranju
V Prešernovem gledališču v Kranju so podelili še Šeligovo nagrado oziroma priznanje za najboljšo predstavo v celoti. Ta je šla v roke Matjaža Zupančiča, režiserja in avtorja drame Hodnik. Zupančiču Hodnik že drugo leto zapored prinesel priznanje na Tednu slovenske drame. Lani je Zupančič namreč prejel Grumovo nagrado za najboljše novo dramsko besedilo.

Naj povemo še, komu se mora Zupančič zahvaliti za nagrado. Odločitev o najboljši predstavi v celoti je bila v rokah Neže Maurer, Tomaža Toporišiča in Igorja Lampreta.

Najboljša dramaturginja je ...
Grun-Filipičevo nagrado za najboljši dosežek v slovenski dramaturgiji v zadnjih dveh letih pa je domov odnesla Alja Predan. Čeprav Teden slovenske drame prirejajo že od leta 1979, pa so Grun-Filipičevo nagrado letos podelili šele devetič.

Slovenske drame v tuji izvedbi
Današnja slovensna podelitev nagrad je bila tudi zadnje dejanje letošnjega Tedna slovenske drame. Tekmovalni program sta dopolnili še dve zanimivi gostovanji iz tujine. Egipčanski gledališki ansambel Al Soradk je izvedel dramo Evalda Flisarja Nora Nora, slovaško gledališče Jana Planika pa se je predstavilo z dramo Vinka Möderndorferja Rodinné šťastie (Mama je umrla dvakrat).