Foto:
Foto:
Pohujšanje v dolini Šentflorjanski, kot ga je uprizorilo SNG iz Nove Gorice.
Predstavo Moj ata, socialistični kulak igra Slovensko ljudsko gledališče iz Celja.

Gledalci si bodo lahko po izboru selektorja Mateja Bogataja v tekmovalnem programu ogledali žanrsko raznolike uprizoritve del slovenskih avtorjev. Na odru kranjskega Prešernovega gledališča se bodo zvrstile monodrame, politične satire in klasične drame. V okviru 35. izvedbe festivala bodo podelili veliko Šeligovo nagrado za najboljšo uprizoritev slovenskega besedila, nagrado Slavka Gruma za domače dramsko besedilo in bienalno Gruen-Filipičevo priznanje za dramaturgijo.

Kako slovenske drame vidijo na tujem?
Manifestacija najboljšega, kar se je v zadnjem letu zgodilo na slovenskih gledaliških odrih, se je začela z uprizoritvijo Nore Nore Evalda Flisarja, kot so si jo zamislili v kairskem gledališču Al Soradk. Slovensko dramo so namreč prevedli v arabščino, zaradi tabujev v muslimanskem svetu pa je drama doživela in preživela cenzuro. Poleg gledališke skupine iz Egipta v goste v Kranj prihaja še gledališče Jana Palarika iz Trnave, ki bo zaigralo Möderndorferjevo komedijo Mama je umrla dvakrat.

Zanimiv spremljevalni program
Spremljevalni program Tedna slovenske drame bosta dopolnila delavnica dramskega pisanja in koncertna uprizoritev štirih dram, ki se potegujejo za Grumovo nagrado: Križ Matjaža Briškega, Akvarij Evalda Flisarja, Odstiranje Žanine Mirčevske in Mrtve duše Vinka Möderndorferja. Poleg njih se za prestižni naslov najboljšega dramskega besedila potegujejo še Al' en al' dva? Saše Pavček, Anywhere Out of This World Boštjana Tadla in Bolje tič v roki kot tat na strehi Matjaža Zupančiča.

Katero gledališče je pripravilo najboljšo uprizoritev?
Na veliko Šeligovo nagrado za najboljšo uprizoritev slovenskega besedila lahko upajo v sedmih slovenskih gledališčih. SNG Drama Ljubljana je nominirana za predstavi Anywhere Out of This World Boštjana Tadla in Hodnik Matjaža Zupančiča, SNG Nova Gorica je uspešno postavilo predstavi Pohujšanje v dolini Šentflorjanski Ivana Cankarja in Medtem Srečka Fišerja, v celjskem Slovenskem ljudskem gledališču sta pozornosti najbolj vredni uspešnica Toneta Partljiča Moj ata, socialistični kulak in Metamorfoze Tine Kosi, s po eno predstavo pa so v igri za Šeligovo nagrado Mestno gledališče ljubljansko (Bolje tič v roki kot tat na strehi Matjaža Zupančiča), Protodom (monodrama Saše Pavček Al' en al' dva?), , E.P.I. Center (monodrama Get Famous or Die Trying. Elizabeth 2 avtorjev Sebastijana Horvata in Nataše Matjašec) ter gostitelj festivala, Prešernovo gledališče (Nora Nora Evalda Flisarja).

Sodniki kakovosti
Razen Nore Nore in Metamorfoz bodo vse omenjene predstave uprizorjene tudi na Tednu slovenske drame. O dobitnikih Šeligove nagrade bodo odločali Neža Maurer, Tomaž Toporišič in Igor Lampret, medtem ko bodo o najboljšem dramskem besedilu presojali Vilma Štritof Čretnik, Matej Bogataj, Tomaž Gubenšek, Alja Predan in Darja Reichman.