"Tisti, ki smo ustvarjali skeče, smo najprej prebrali enodejanki Čehova in potem opisane situacije prenesli v sodobni čas. Delali smo improvizacije, pisali besedilo, ga spreminjali, razvijali, pilili. V ospredje smo postavili ženske," je o ustvarjalnem procesu povedala mlada igralka Eva Mavrič. Foto: Damir Ipavec

Tako v svojih enodejankah ugotavlja Čehov in z idejo se tudi danes ni težko identificirati.

Nocoj ob 18.00 bo na malem odru SNG-ja Nova Gorica zaživela premiera predstave Ljubezen ali pač …, ki so jo ustvarili mladi člani Amaterskega mladinskega odra (AMO), ki deluje pod okriljem gledališča. Jutri, 20. 3., prav tako ob šestih popoldne, sledi še ena ponovitev.

"Jedro predstave sta dve klasični komični enodejanki Antona Pavloviča Čehova Jubilej in Snubač, ki govorita o ljubezni, snubljenju in položaju žensk v zakonskem in poklicnem življenju. Enodejanki smo dopolnili s skeči, v katerih spregovorimo o istih temah, vendar iz sodobnega zornega kota in skozi izkušnje današnje mladine. Razmišljamo in ugotavljamo, kako se je v sto letih spremenilo snubljenje ali po naše 'osvajanje', kakšen je bil položaj žensk takrat in kakšen je danes," je povedala mentorica in režiserka Tereza Gregorič, sicer dramaturginja v novogoriškem gledališču. Vaje za igro je vodila igralka Andrijana Boškoska Batič.

V predstavi nastopajo Anuša Kodelja, Jani Kodre, Keti Skok, Teodora Komlenić, Mateja Nikolič, Sebastijan Furlani, Lora Stefanova, Eva Mavrič, Ana Marija Belingar, Katarina Černe, Ana Kolenc, Hana Markočič, Ana Školaris in Barbara Skočaj, sodelovali pa so še mentorica in režiserka Tereza Gregorič, asistentka Andrijana Boškoska Batič, lektor Srečko Fišer, scenograf Aleksander Blažica, kostumografinja Iris Kovačič, oblikovalka maske Ana Lazovski, oblikovalec zvoka Matej Čelik, oblikovalec svetlobe Renato Stergulc.