Uprizoritev je zamišljena kot montaža prizorov sodobnega življenja mladostnikov, ki citira elemente ulične umetnosti in se poigrava z aluzijami na videospote, oglase, zvezdnike in vse, s čimer danes 'bombardirajo' mlade. Foto: LGL
Uprizoritev je zamišljena kot montaža prizorov sodobnega življenja mladostnikov, ki citira elemente ulične umetnosti in se poigrava z aluzijami na videospote, oglase, zvezdnike in vse, s čimer danes 'bombardirajo' mlade. Foto: LGL
Leonce in Lena
V LGL-u tudi sicer v letošnji sezoni precejšnjo pozornost posvečajo kulturni vzgoji mladih. Foto: LGL
Lonce in Lena
Za Leonceja in Leno je življenje živ dolgčas. Njun beg je upor, je kot zadušen krik na pomoč, ki ga nihče noče slišati. Foto: LGL

Režiserka Ivana Djilas se postavlja v čevlje posameznikov, ki so na meji, da bi uresničili svoje sanje in želje o tem, kakšno naj bi bilo njihovo življenje, ko bodo enkrat odrasli, svobodni in samostojni. Po njenih opažanjih posameznik v današnji družbi svoje sanje le redko uresniči. Danes je vsakdo že vpet v naprej določen scenarij, sanje pa se na koncu izkažejo le za " mladostni trening". Od današnjih mladih se pričakuje, da so uspešni, posebni in ustvarjalni, čemur niso kos.

Ustvarjalci so upoštevali glasbo in estetiko, ki je mladim blizu, da bi predstava komunicirala z generacijo mladih in ne govorila, kaj si mi, malo starejši, mislimo o njih. Večino dramskega besedila so prelili v songe, ki jih je uglasbil Boštjan Gombač. Navdih za predstavo pa so našli tudi v grafitarjih, ki jih razumejo kot revolucionarje, saj svoja intimna sporočila z mimoidočimi delijo anonimno in brez želje po velikem uspehu.
Življenje je zgolj igra lutk
Romantična komedija Georga Büchnerja (1813-1837) je bila za časa nastanka precej napredno besedilo. Vsestransko nadarjeni "enfant terrible" svojega časa jo je napisal leta 1836. Kljub skorajda dvestoletnemu zamiku njegovo besedilo, v katerem je ustvaril kolaž izsekov iz besedil znanih avtorjev, kot sta Alfred de Musset in William Shakespeare, ostaja aktualno. Po besedah avtorice priredbe komedije in dramaturginje Tatjane Doma je Büchner s komedijo podal sporočilo, da je življenje zgolj igra lutk, saj je življenjska pot posameznika vnaprej določena.
Komedija pripoveduje o mladem princu Leonceju (igra ga Jernej Čampelj), ki se upira vsem družbenim konvencijam, ker se mu zdijo dolgočasne. Ne želi se poročiti z določeno princeso in naslediti kralja ter prevzeti njegove obveznosti, njegovo oko pa pritegne prav princesa Lena (Ana Hribar). Leoncej namreč ne ve, da je princesa. Mlada se odločita za skrivno poroko, a na koncu ugotovita, da sta storila prav tisto, kar je družba od njiju pričakovala.
V predstavi nastopajo še Iztok Valič, Jernej Kuntner, Alenka Tetičkovič, Jan Bučar, Nina Ivanič ter Matevž Müller kot gost. Scenografijo predstave je zasnoval Branko Hojnik, kostume pa Jelena Proković.