Nika Rozman je na predstavitvi projekta povedala, da predstava prinaša
Nika Rozman je na predstavitvi projekta povedala, da predstava prinaša "male družinske situacije, kjer se lahko vsi prepoznajo". Foto: Peter Uhan/SNG Nova Gorica

Na malem odru Slovenskega dramskega gledališča Nova Gorica bo danes ob 20.00 zaživela sodobna drama o družini Ime. Gre za delo sodobnega norveškega ustvarjalca Jona Fosseja, ki bo doživelo prvo slovensko uprizoritev. Prav z Imenom je Fosse sredi devetdesetih dosegel svetovni preboj.

Premiero predstave so v SNG-ju Nova Gorica zaradi postavitve v mali dvorani raztegnili na dva večera, sredo in četrtek.

Ime je drama o nosečem dekletu (Nika Rozman), ki se s fantom (Jure Kopušar) vrne domov. Ko ostaneta sama in začneta izbirati ime za otroka, se v njuno navdušenje nad prihodnostjo začne vse bolj zažirati negotovost.

Prvo slovensko uprizoritev Imena režira Ajda Valcl, ki je v novogoriškem gledališču režirala že monodramo Človeški glas. Foto: Peter Uhan/SNG Nova Gorica
Prvo slovensko uprizoritev Imena režira Ajda Valcl, ki je v novogoriškem gledališču režirala že monodramo Človeški glas. Foto: Peter Uhan/SNG Nova Gorica

Fossejevo Ime je premišljevanje o družini in posamezniku v njej. Raziskovanje naših družin, naših vzorcev, njihovo pretresanje in vrednotenje pa bo tudi izhodišče uprizoritve. Po besedah režiserke Ajde Valcl bo predstava "znana" vsaki družini, vsak se bo lahko našel v njej. "Vsaka disfunkcionalna družina nam deluje znano, iskala sem prispodobo in arhetipske situacije. To še posebej velja za čas epidemije, kjer so bile številne družine v težkih preizkušnjah," je povedala.

Osrednja misel je posvečena "večni spirali, ki se vije iz preteklosti v prihodnost in se nenehno vrača v isto točko, enkrat napreduje in drugič pada".

Poleg Nike Rozman in Jureta Kopušarja bodo zaigrali še Urška Taufer, Marjuta Slamič, Blaž Valič in Nebojša Rako. Ob režiserki Ajdi Valcl so za postavitev predstave zaslužni še prevajalka Jana Kocjan, dramaturginja Martina Mrhar, scenografinja Sara Slivnik in kostumografinja Urška Recer. Pod avtorsko glasbo se podpisuje Polona Janežič.