Medtem ko je svet zavoda gledališča Kobala podprl, mu je strokovni svet izrekel negativno mnenje, a obe mnenji sta za direktorja gledališča neobvezujoči. Foto: SLG Celje
Medtem ko je svet zavoda gledališča Kobala podprl, mu je strokovni svet izrekel negativno mnenje, a obe mnenji sta za direktorja gledališča neobvezujoči. Foto: SLG Celje

"Boris Kobal je z današnjim dnem tudi dejansko prevzel vodenje umetniškega dela v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica. V tem tednu se bo ukvarjal predvsem z notranjo koordinacijo dela. Kobal se bo v vlogi pomočnika direktorja za umetniško vodenje predstavil javnosti na tiskovni konferenci, ki bo predvidoma na začetku prihodnjega tedna," je v sporočilu za javnost zapisal predstavnik SNG-ja Nova Gorica Borut Bašin. Dodatnih pojasnil za zdaj ni mogoče dobiti.

Konič je Kobala za umetniškega vodjo izbral med 14 kandidati, ki so se prijavili na javni razpis. Medtem ko je svet zavoda gledališča Kobala podprl, mu je strokovni svet izrekel negativno mnenje. Mnenji obeh svetov sta za direktorja gledališča neobvezujoči pri imenovanju umetniškega vodje.

Se bo "saga Bebler" končala na sodišču?
Kobal bo tako nasledil dolgoletnega umetniškega vodjo novogoriškega gledališča Primoža Beblerja, ki ga je Konič na začetku leta naprej razrešil, nato pa mu izrekel še izredno odpoved delovnega razmerja. Bebler je najprej podal pritožbo na svet zavoda, ki se je po pridobljenih pravnih mnenjih razglasil za nepristojnega za odločanje o razrešitvi, medtem ko je Beblerjevo pritožbo zaradi prekinitve delovnega razmerja zavrnil.

O tem bo zdaj odločalo koprsko delovno sodišče, katerega odločitev pa bi lahko bila tudi drugačna od odločitve sveta zavoda. Predsednik sveta zavoda Štefan Cigoj je zato prejšnji teden izpostavil tudi možnost "novega dialoga" oz. zunajsodne poravnave, ker bi bilo to za gledališče bolje kot sodna pot. Konič bi na primer lahko preklical izredno odpoved in Beblerja v gledališču zaposlil kot režiserja.

C. R.