•	Letos se predstavlja 149 nastopajočih, ki bo odplesalo 105 plesnih miniatur v 8 kategorijah. Foto: JSKD
• Letos se predstavlja 149 nastopajočih, ki bo odplesalo 105 plesnih miniatur v 8 kategorijah. Foto: JSKD
Plesne miniature, Opus1
• Plesna miniatura je mala plesna oblika, časovno omejena na 2 do 5 minut. Foto: JSKD
Plesne miniature, Opus1
Plesalce bosta ocenjevali dve strokovni žiriji, najboljši v dveh starejših skupinah pa se bodo junija udeležili mednarodnega tekmovanja Opus 1 – plesna miniatura v Celju. Foto: JSKD

Z vsakoletnimi temami želi organizator dogodka Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) mlade plesalce spodbuditi h kritičnemu razmišljanju o posameznih vprašanjih, hkrati pa ponuditi povod za spoznavanje, raziskavo in študij določenih vsebin ali avtorjev oziroma umetnikov. Letošnja tema ponuja nešteto možnosti za ustvarjanje plesnih koreografij, povezanih z vodo – od njene lepote, pomanjkanja, pomena za življenje, politične vloge in okoljskih vidikov.

"Umetnost in voda sta zrcali. Obe odsevata naš svet in življenje ter napovedujeta, kaj se lahko zgodi. Danes smo vse pogosteje priča različnim pohlepnim plenjenjem, mednje sodi tudi želja po privatizaciji pitne vode. Sledeč tej poti, voda prav kmalu ne bo več vsem dostopna in skupna dobrina, pač pa tržno blago, kar je vodna grozljivka, ki je nikakor ne smemo dopustiti. Bodimo varuhi voda in letos na Opusu zaplešimo za skupno pravico do pitne VODE," razmišlja in vabi samostojna strokovna svetovalka za ples JSKD-ja Nina Meško.

Plesne miniature bodo potekale od 10.30 do večera oziroma poznega popoldneva, ogled vseh pa bo brezplačen. Mladi sodobni plesalci, stari med 9 in 24 let, bodo razdeljeni v štiri starostne skupine in vsaka v dve kategoriji – solo in duet/trio. Njune nastope bosta ocenjevali dve strokovni žiriji, in sicer bodo o mlajše plesalce (razdeljene v dve starostni skupini) presojali Daša Grgič, Minka Veselič Kološa in Barbara Kanc. Najboljšim plesalcem bodo podelili zlate, srebrne in bronaste plakete. Tudi starejši plesalci bodo razdeljeni v dve starostni skupini, ocenjevali pa jih bodo Katja Legin, Vita Osojnik in Gregor Luštek. Dobitniki zlatih priznanj starejše skupine se bodo uvrstili na mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1 v Celju.

S plesom do zaupanja v lastne ideje
Namen tekmovanja OPUS 1 – plesna miniatura (te so časovno omejene na 2 do 5 minut) je spodbujanje ustvarjalnosti, zato je poseben poudarek namenjen samostojnemu delu plesalcev in razvijanju lastne plesne miniature. Pri tem naj bi jih mentor zgolj nevsiljivo vodil pri oblikovanju lastnega plesnega izraza in samostojnega koreografskega dela. Tak pristop pri mladih spodbuja občutek zaupanja vase in v svoje ideje. Prireditev že vsa leta opozarja na mlade plesne talente, ki ustvarjajo izvirne koreografije in navdušujejo občinstvo z neposrednostjo in bogastvom svojih plesnih izpovedi. Mnogi nekdanji udeleženci OPUS-a se danes plesno izobražujejo v tujini ali pa so uveljavljeni profesionalni plesni ustvarjalci.