Predstava, primerna za mlade od 12. leta starosti, bo izvedena v angleškem in slovenskem jeziku z nadnapisi. Foto: Christophe Raynaud de Lage
Predstava, primerna za mlade od 12. leta starosti, bo izvedena v angleškem in slovenskem jeziku z nadnapisi. Foto: Christophe Raynaud de Lage

V Ljubljani predstava nadaljuje svetovno turnejo. Koprodukcija francoske gledališke skupine Plexus Polaire je nastala z 20 evropskimi producenti, med njimi je Lutkovno gledališče Ljubljana. Na Klassekampenovi lestvici najboljših predstav na Norveškem leta 2020 je zasedla prvo mesto.

Del mednarodne igralske zasedbe sta slovenska igralca Maja Kunšič in Primož Ekart, ob njiju pa v predstavi igrajo še Sarah Lascar, Daniel Collados, Alice Chene, Viktor Lukawski in Andreu Martinez Costa.

Moč globine oceana nasproti krhki ladji, ki pluje po površini

Moby Dick opisuje zagrizen boj divjega kapitana Ahaba z belim kitom ter se konča s kapitanovo smrtjo in uničenjem ladje. "Pustolovska pripoved o neusmiljenih lovcih na slovečega belega kita obravnava boj med človekom in naravo, razmerja med živim in neživim, med sinergijo ali razhajanjem antropomorfnega in zoomorfnega. Zgodba o kitolovski odpravi je hkrati tudi zgodba o obsesiji, blaznosti in maščevanju. Močne podobe, navdušujoči liki in surov čudovit ocean literarne predloge ponujajo silovite uprizoritvene vizualne drobce, ki nakazujejo moč globine oceana nasproti krhki ladji, ki pluje po površini," še piše na spletni strani CD-ja.

Foto: Christophe Raynaud de Lage
Foto: Christophe Raynaud de Lage

Uprizoritev v režiji Yngvild Aspeli se, kot so zapisali, poglablja v skrivnostni podvodni svet, v katerega kapitan destruktivno usmerja svojo barko. Realizem se prepleta s simboliko – proti neizmerni neskončnosti morja se v človeškem srcu razpirajo vprašanja o obstoju.

"Spektakularna odrska adaptacija, ki jo bo bogatila orkestrska kompozicija priznanega norveškega tria MoE, ni le pustolovščina, temveč tudi brezčasna raziskava o značaju, veri in naravi dojemanja, ki popestrena z odrešujočim humorjem, predstavlja dobrodošlo noviteto repertoarju slovenskega gledališča za mladino," so še sporočili iz CD-ja.

Foto: Christophe Raynaud de Lage
Foto: Christophe Raynaud de Lage

Scenografka Elisabeth Holager Lund, oblikovalca svetlobe Xavier Lescat in Vincent Loubiere ter videooblikovalec David Lejard-Ruffet okoli igralcev in lutk snujejo prostor zunaj časa, ki daje vtis, da se zgodba sestavlja iz peska, razbitin in kosti na dnu morja: "Razgrajena ladja, sence, ki se pojavljajo in izginjajo, žice in vrvi, ki jim je treba slediti, da bi se lahko izgubili v miselnem zemljevidu in se znašli v osrčju norosti kapitana Ahaba. Harmonični spoj del teh štirih svetovno priznanih ustvarjalcev ustvari perspektivo, ki gledalce popelje v samo osrčje morske globine."

Ponovitve bodo na sporedu do petka.