V predstavi plešejo I-Fen Lin, Mu-Ji Kuo, Pei-Jen Tsai in Reb-Di Reb, ki so sodelovali tudi pri koreografiji. Foto: EPA
V predstavi plešejo I-Fen Lin, Mu-Ji Kuo, Pei-Jen Tsai in Reb-Di Reb, ki so sodelovali tudi pri koreografiji. Foto: EPA
Postavitev Yurija Leidermana
Koreografinja se je naslanjala na razmišljanja Yurija Leidermana.
Plesno branje Bratov Karamazov

Bratje Karamazovi, druga knjiga / Made in China - tako je svojo novo predstavo krstila koreografinja Mateja Bučar. Izhajala je iz koncepta "geopoetike" in se geografskih, religioznih ter nacionalnih tem skušala lotiti na poetičen način. Zanima jo predvsem kitajska realnost, ki so jo v Stari mestni elektrarni premierno odplesali 30. januarja, ponovitvi pa bosta še v petek in soboto ob 20.00.

V predstavi plešejo I-Fen Lin, Mu-Ji Kuo, Pei-Jen Tsai in Reb-Di Reb, ki so sodelovali tudi pri koreografiji. Za vizualno podobo je poskrbel Vadim Fiškin, za glasbo pa Borut Savski.

Ko politiko, raso ali človeka preoblikujemo v objekt, denimo v majhno jajčasto ali ovalno obliko, škatlico, kepico ali omaro, njen ali njegov status postane fleksibilen in nepredvidljiv. Prave lastnosti, ki predstavljajo resnično raso ali človeka, zdaj predstavljajo tudi okroglino, vogal mize ali madež od kave, je svojo geopoetiko nekoč pojasnil umetnik Yuri Leiderman.

Škodljiva družinska politika
Producenta predstave, DUM - Društvo umetnikov in zavod Bunker, sta medijem posredovala tudi razmišljanje filozofinje in sociologinje Renate Salecl. "Na Kitajskem je danes proizvedena večina naših potrošnih dobrin, hkrati pa nas Kitajska sooča s temeljnimi spremembami v oblikovanju družbenih in družinskih odnosov. S politiko enega otroka je Kitajska pokazala, da lahko izbriše problem bratskih in sestrskih odnosov. Na Kitajskem se namreč ne rojevajo več bratje ali sestre. Manko konfliktov med sorojenci pa ljudem ni prinesel olajšanja. Kitajska težava danes je, da je politika družine z enim otrokom pomagala oblikovati 'otroke imperatorje' - narcistične fante, ki so obdani z izjemno starševsko ljubeznijo in imajo težave pri oblikovanju odnosov z drugimi ljudmi," je zapisala Saleclova.

Novi Bog je bog kapitalizma
Kitajska danes po njenem mnenju odpira nove načine razmišljanja o verovanju ljudi v avtoritete in religijo. Dostojevski je v svojih Bratih Karamazovih znamenito sklenil, da vse postane dovoljeno, če Bog ne obstaja. Jacques Lacan je to spoznanje obrnil ter zapisal, da če Bog ne obstaja, nič več ni dovoljeno.

Kitajska je oblikovala svoje bogove, da se izogne temu vprašanju. Bog komunistične partije in Bog kapitalizma uspešno cvetita drug ob drugem. Danes se tako pojavlja čudno novo bratstvo "Made in China", je sklenila Saleclova in s tem pojasnila tudi naslov plesne predstave.

Plesno branje Bratov Karamazov