Foto:
Foto:
Upizoritev Aide v Cankarjevem domu

Opera v štirih dejanjih je nastala v koprodukciji SNG-ja Opera in balet Ljubljana ter Cankarjevega doma in je adaptacija mednarodno odmevne uprizoritve Latvijske narodne opere iz Rige.

Latvijska postavitev v Ljubljani
"Verdijeva opera Aida v režiji Mare Kimele ter na sceni in v kostumih Illmarsa Blumbergsa, oba ustvarjalca prihajata iz Latvije, je po inscenacijski plati trenutno ena najbolj zanimivih uprizoritev tega dela v Evropi," je na novinarski konferenci pred premiero dejal Borut Smrekar, direktor ljubljanske operno-baletne hiše.

Režiserka Mara Kimele in scenograf Ilmars Blumbergs sta namreč z uprizoritvijo v Latviji dosegla izjemen uspeh. Njuna postavitev Aide je bila leta 1998 ocenjena za enega večjih uspehov Latvijske narodne opere v Rigi, tudi v mednarodnem merilu.

Poudarek na barvah in ornamentih
Ta postavitev Verdijeve opere največjo pozornost namenja barvam in ornamentom. Poleg tega pa so sledili "dvojnosti" egipčanskega sveta - domišljijskega in realnega sveta, v katerem so ljudje živeli ter odkrili "črna bitja", ki sodelujejo skozi celo opero.

Kot je predstavo za spremno knjižico komentiral Blumbergs, črna barva tuzemskega sveta pomeni večnost, zelena faraone, modra Aido, zlata Radamesa in rožnata Amneris.

V zahtevnih pevskih vlogah Aide bodo debitirali trije slovenski operni solisti
Latvijski režiserki in scenografu so se v Ljubljani pridružili še odlični domači in tuji glasbeni interpreti. Vlogo Aide poje sopranistka Rebeka Radovan, baritonist Marko Kobal je Amonasro, Branko Robinšak pa Radames.

Dirigent je Loris Voltolini, ki je Aido izvajal že leta 2001 v Salzburgu in požel pohvalne ocene.

Dve enakovredni pevski zasedbi
Zaradi velikega števila ponovitev - poleg premiere bo teh še enajst - so angažirali dve enakovredni zasedbi pevskih solistov. Izbirali so predvsem iz ljubljanske Opere, nezasedene vloge pa so dodelili mednarodno uveljavljenim solistom, je še povedal Smrekar.


Ljubljanska Aida je vredna 220 milijonov tolarjev

Po besedah Mitje Rotovnika, direktorja Cankarjevega doma, so pričakovali velik interes občinstva, nekje med 14 in 15 tisoč. Poleg premiere pa razprodali tudi že vse ponovitve. Rotovnik je povedal še, da bo uprizoritev po finančni plati enaka prejšnjim predstavam: neposredni stroški bodo znašali okrog 79 milijonov tolarjev, celotni stroški pa so ocenjeni na 220 milijonov tolarjev.

Svoje mnenje o premieri, uprizoritvi opere, pevcih in drugih umetnikih, ki so sodelovali pri njenem nastanku, ali kakšnem drugem kulturnem dogodku lahko izrazite tudi na spletnem forumu RTV-ja Slovenija.