Stand Alones. Foto: Michael Loizenbauer
Stand Alones. Foto: Michael Loizenbauer

"Pri ustanovitvi festivala je šlo za zelo utopično idejo, za upor proti ustaljenim praksam. Naš namen ni bil ustanavljati festivala kot neke nove institucije, ampak pokazati, kako lahko na inovativne načine z malo večjo organizacijsko gibljivostjo omogočimo večjo dostopnost do vrhunske umetnosti tudi tam, kjer ni infrastrukture ali pa se morda zdi, da občinstva to morda ne zanima. Hkrati pa to občinstvo prav tako na neki način skozi davke tudi financira te programe," opisuje Matjaž Farič, umetniški vodja festivala in zavoda Flota, ki festival Front@ producira.

Program najdete na tej povezavi.

Program zaganjajo v soboškem parku s klovnovsko intervencijo Krotilka stolov klovnese in plesalke Lingaling. Dogajanje sicer vključuje vrhunske mednarodne in slovenske plesne produkcije, zgodile se bodo na štirih prizoriščih.

Predstava Made of Space Španske skupina GN I MC, ki bo predstavljena v Gledališču Park, je bila po mnenju španskih kritikov razglašena za najboljšo koreografijo leta 2021, avtorja Guy Nader in Maria Campos pa sta tudi prejemnika najprestižnejše nemške nagrade za gledališče – Faust.

Made of Space. Foto: Alfred Mauve
Made of Space. Foto: Alfred Mauve

"Avstrijska skupina Liquid Loft tokrat prihaja na festival v Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota. S serijo plesnih solov Stand- Alones (Poliphony), ki prepletajo gib, govor, glasbo in zvok, sestavljajo plesni dogodek, ki je onkraj klasičnega pojmovanja odrskega dela," so zapisali pri Floti.

Kje je zlato jajce?
Mladi plesalci iz Poljske, Romunije, Ukrajine in Slovenije se bodo na Odprtem odru v Trubarjevem drevoredu z drznimi in inovativnimi plesnimi miniaturami predstavili v okviru izbora Opus1.

Slovenska produkcija bo predstavljena s predstavo Kje je zlato jajce? mehiške avtorice Alicie Ocadiz, ki ustvarja tudi v Sloveniji. S predstavo Modro črnilo, ki združuje navidezno resničnost z živo uprizoritvijo, se bo v slovensko-madžarski plesni navezi predstavila avtorica Enya Belak.

Kje je zlato jajce? Foto: Borut Bučinel
Kje je zlato jajce? Foto: Borut Bučinel

Nevsakdanjo intervencijo v javni prostor z naslovom Lov – sreče – lov, podpisuje Jernej Bizjak, ki ustvarja na Danskem in v Sloveniji. Uprizoritveni del festivala se bo zaključil s plesnim koncertom Fusion Reactor, v katerem Žigan Krajnčan s skupino glasbenikov in plesalcev združuje različne glasbene in plesne žanre.

Nočni program na grajskem dvorišču
Tudi sicer bo festival glasbeno obarvan, saj v sodelovanju s festivalom Nindri Indri prinaša nočni program na grajskem dvorišču, v katerem se bo predstavila vrsta slovenskih DJ-ev in skupina Moveknowledgment.

V primeru dežja bodo zunanje prireditve izvedene v Gledališču Park, so še sporočili iz Flote.

17. izdaja mednarodnega festivala sodobnega plesa Front@