Foto: Prešernovo gledališče Kranj
Foto: Prešernovo gledališče Kranj

Spletni projekt je zaživel novembra lani, pri čemer so igralci Prešernovega gledališča Kranj v prvem ciklu interpretirali pesmi Srečka Kosovela in v drugem Franceta Prešerna.

Tretji cikel, ki ga bodo zagnali v četrtek, 1. aprila, so naslovili Čas za poezijo: Izbrano, saj bodo igralci interpretirali njim najljubše poezije.

Rastoča zbirka interpretacij
Projekt je med zaprtjem gledaliških dvoran ljubiteljem umetnosti ponujal pobeg v svet poezije najprej torej s Kosovelovimi pesmimi. V dveh mesecih je nastala zbirka 24 unikatnih interpretacij njegovih pesmi po izboru igralcev kranjskega gledališkega ansambla. Februarja so projekt nadaljevali še z 18 interpretacijami Prešernove poezije.

Interpretacije poezije Franceta Prešerna najdete tukaj, Srečka Kosovela pa tukaj.

Foto: Prešernovo gledališče Kranj
Foto: Prešernovo gledališče Kranj

Ohranjanje stika z lepoto umetniške besede
Iz kranjskega gledališča so sporočili, da so obiskovalci njihovih spletnih omrežij projekt sprejeli s hvaležnostjo in navdušenjem ter jim sporočali, kako jim poezija tudi v teh za kulturo težkih časih pomaga ohranjati stik z lepoto umetniške besede. Zato so se odločili, da posnamejo še en sklop interpretacij poezije.

Tudi v tretjem ciklu bodo svoje interpretacije prispevali igralci kranjskega gledališkega ansambla Vesna Jevnikar, Doroteja Nadrah, Darja Reichman, Miha Rodman, Vesna Pernarčič, Vesna Slapar, Blaž Setnikar, Aljoša Ternovšek in Borut Veselko. Avtorica koncepta, režiserka in montažerka večine posnetkov je Lada Petrovski Ternovšek.

Interpretacije izbranih pesmi bodo po spletnih omrežjih gledališča delili dvakrat tedensko, predvidoma vsak torek in četrtek, prva bo na vrsti interpretacija pesmi Saše Pavček Poljub zapisan.