Tragično zgodbo, ki odseva predsodke in obenem razbija stereotipe, v režiji Violete Tomič spremlja bogata pevska in inštrumentalna glasba pod taktirko skladatelja Imerja Traje Brizanija. Foto: MMC RTV SLO/Imer Traja Brizani
Tragično zgodbo, ki odseva predsodke in obenem razbija stereotipe, v režiji Violete Tomič spremlja bogata pevska in inštrumentalna glasba pod taktirko skladatelja Imerja Traje Brizanija. Foto: MMC RTV SLO/Imer Traja Brizani
Stekleno jabolko
Muzikal v romskem in slovenskem jeziku o usodi romskega naroda, njegovi določenosti in svobodi, ujetosti in težnji k boljšemu življenju. V ospredju pripovedi je ljubezen, rojena na stičišču dveh svetov – romskega in slovenskega. Foto: Cankarjev dom

V Cankarjevem domu so premierno izvedli glasbeno-gledališki spektakel Stekleno jabolko, posvečen svetovnemu dnevu Romov. Gre za prvi slovensko-romski muzikal, ki je nastal po zamisli romskega skladatelja Imerja Traje Brizanija v želji po boljšem sporazumevanju med Slovenci in Romi. O predstavi je za MMC spregovorila režiserka Violeta Tomič.

Kot je povedala Tomičeva, Brizani posveča življenje združevanju romske glasbe z elementi džeza in rocka, vsako leto ob svetovnem dnevu Romov priredi veliki koncert v Cankarjevem domu. Z njim igralka, režiserka in nekdanja voditeljica kviza Najšibkejši člen sodeluje že vrsto let, tokrat pa si je Brizani zamislil muzikal, ki temelji na zgodbi Romea in Julije ter združenju dveh različnih svetov, zato so k sodelovanju povabili makedonskega romologa Ljatifa Demirja, ki je napisal zgodbo za Stekleno jabolko.

Tragika ljubezni na stičišču dveh svetov
Muzikal v romskem in slovenskem jeziku govori o usodi romskega naroda, njegovi določenosti in svobodi, ujetosti in težnji k boljšemu življenju. V ospredju pripovedi je tragična zgodba ljubezni, rojene na stičišču dveh svetov - romskega in slovenskega. Dekle izhaja iz ugledne slovenske družine, fant pa je sin romskih priseljencev. Kljub svobodomiselnim nazorom dekletovi starši njune ljubezni ne odobravajo, fantovi starši pa ostajajo zvesti svoji tradiciji.

Poleg slovenskih igralcev - Jerneja Kuntnerja, Nine Ivanič, Sebastjana Stariča, Ane Hribar, Mojce Rakipov Nursel, Jana Bučarja in Tomičeve - bodo v muzikalu nastopili tudi številni glasbeniki, med drugim hrvaška vokalistka Zdenka Kovačiček, srbska operna pevka Nataša Tasić, šrilanška violinistka Lasanthi Manaranjanie Kalinga Dona, avstralska pevka Jackie Marshall in slovenska zasedba Amala.

Se obetajo tudi ponovitve prvega romsko-slovenskega muzikala? Kot pravi Tomičeva, zaenkrat še niso načrtovane, saj gre za dokaj velik in obsežen projekt, ki bi zahteval določena sredstva. A seveda si ustvarjalci želijo, da njihov trud ne bi bil zaman in bi z dobrimi odzivi razmislili tudi o postprodukciji, če bi imeli zagotovljena ustrezna finančna sredstva. "Zaenkrat pa imamo v glavi samo, da pridemo do cilja, da predstavo tokrat izvedemo maksimalno dobro in po najboljših močeh," je zaključila režiserka.

A. K.