Muti je znan kot perfekcionist brez kompromisov, poln sredozemskega temperamenta in samozavesti, pogosto imenovan kot
Muti je znan kot perfekcionist brez kompromisov, poln sredozemskega temperamenta in samozavesti, pogosto imenovan kot "vulkan za pultom". Foto: EPA
Filarmonica della Scala
Muti je po stavki Scalinega orkestra - glasbeniki so trdili, da je maestro samovoljen in da skuša opero spremeniti v svoj fevd - leta 2005 odstopil z mesta dirigenta. Foto: false

"Mislim, da bi moral spet dirigirati v Scali, in upam, da se bo to zgodilo," je za italijanske medije komentiral Pereira. Zvezdniški maestro iz Italije je trenutno sicer nastavljen pri Čikaškem simfoničnem orkestru. S svojim repertoarjem je hitro prepričal Chicago, občinstvu se je približal tudi z odprtimi vajami in brezplačnimi koncerti v šolah, parkih in celo v zaporih.

"Železna roka Scale"
Od leta 1986 do leta 2005 je bil Riccardo Muti glasbeni direktor milanske Scale. Pod njegovim vodstvom je gledališče uprizorilo pomembne operne projekte, med drugim Mozartovo trilogijo Da Ponte in Wagnerjev Nibelunški prstan. Scali je dirigent vladal z železno roko in zahteval popolnost pri vsaki izvedbi vsake predstave in koncerta. Predhodni administraciji je ostro nasprotoval, ko je hotela v repertoar uvrstiti tudi popularnejša dela, z ravnateljem Carlom Fontano pa se je nenehno prepiral tudi zaradi finančnih vprašanj. Po skoraj 20 letih je s tega mesta odstopil sredi spora o tem, kdo bo nadalje vodil gledališče.

O tem, da bi se Muti, znan po poustvarjanju Verdijeve in Mozartove glasbe, vrnil v italijanski operni teater, so se tamkajšnji mediji razpisali že večkrat, med drugim tudi pod prejšnjim intendantom Scale Stephanom Lissnerjem.

Na klin obesil tudi Rim
Nekaj podobnega kot s Scalo je lani po šestih letih storil v Teatro dell'Opera v Rimu, kjer se je sredi finančnih težav in stavk odločil, da ne bo več njihov glavni dirigent, češ da "trenutni pogoji ne zagotavljajo jasnosti, ki je potrebna za uspešne produkcije."

V svoji bogati karieri je Muti dirigiral najpomembnejšim orkestrom na svetu in v največjih opernih središčih. Posebej povezan je z Dunajskimi filharmoniki in salzburškim poletnim festivalom.

Še lani gost v Ljubljani
V Ljubljani je leta 2003 odprl ljubljanski poletni festival, leto pozneje vodil koncert v spomin na Carlosa Kleiberja in lani Verdijev Rekviem, prav tako v okviru ljubljanskega poletnega festivala.